Två goda ledare sökes till tunga myndigheter

FÖRVALTNING. Socialdepartementet letar nya generaldirektörer till två av sina viktigaste myndigheter: Försäkringskassan och Socialstyrelsen.

Med drygt 13 000 anställda jämfört med knappt 700 är Försäkringskassan en enorm myndighet jämfört med Socialstyrelsen. Men det är ändå två tongivande myndigheter som nu ska få nya ledare och det ska vara chefer med "dokumenterat goda ledaregenskaper" när socialdepartementet söker efter två generaldirektörer.

Båda uppdragen kräver också en person som är van att "företräda komplex verksamhet i media". Vad gäller posten som generaldirektör för Socialstyrelsen ställs dock högre krav på erfarenhet från hälso- och sjukvården samt socialtjänstens område. För att leda Försäkringskassan gäller kraven snarare att ha insikter om statsförvaltning och politiska strukturer.

Socialstyrelsens nuvarande generaldirektör Lars-Erik Holm har bett om att få lämna sitt uppdrag den 1 oktober i år. Försäkringskassans tidigare generaldirektör Dan Eliasson gick vidare för att leda nya Polismyndigheten, i väntan på en ersättare är Ann Persson Grivas vikarierande generaldirektör.

Login