Tre katastrofscenarier målades upp i partiledardebatten

KOMMENTAR. S, SD och MP tävlade i svartmålning av konsekvenser av andras politik eller av brist på politik, under onsdagens partiledardebatt.  

På onsdagen var det sista partiledardebatten i riksdagen för den här mandatperioden. Med bara tre månader kvar till valet skruvas tonläget upp rejält.

Katastrof 1: Välfärden röstas bort

Katastrofscenario ett står statsminister Stefan Löfven (S) för när han betraktar oppositionens politik och vad valet kommer att handla om.

– Valet är en folkomröstning om svensk välfärd, säger han.

Det är hårda ord då samtliga partiers budgetmotioner innehåller ökade anslag till de offentliga verksamheterna.

Löfven varnar för att både alliansen och Sverigedemokraterna vill sänka skatterna kraftigt. För Alliansens del handlar det om skattesänkningar på 100 miljarder kronor, enligt statsministern. För SD får de som tjänar mest 13 gånger mer i skattesänkningar än den med lägst inkomster, enligt Löfven.

Katastrof 2: Asylinvandring har tagit all välfärd

Katastrofscenario nummer två stod Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson för.

– Ett ord sammanfattar mandatperioden: Katastrof, sade Åkesson.

Det stämmer att asylinvandring har tagit pengar från andra välfärdssatsningar. Kostnaderna för denna har varit hög under mandatperioden. Regeringen har ökat utgifterna med närmare 200 miljarder under mandatperioden. Men långt ifrån allt har gått till att finansiera asylinvandring. Satsningar på vård, skola och omsorg står för en stor del av denna ökning.

Katastrof 3: Extremväder och brist på spermier

Katastrofscenario nummer tre stod språkröret Isabella Lövin (MP) för. Här handlade det om konsekvenser av klimatförändringar. Lövin tog upp den rekordvarma majmånaden.  

– På min gräsmatta finns inte ett grönt grässtrå, sade hon och menade att torkan om den fortsätter riskerar att förstöra skördar med risk för bönder att förlora miljardbelopp. Samtidigt beskrev hon extremväder i andra delar av världen som konsekvenser av klimatförändringarna. I hennes mörka samtidsbild ingick även spermiebristen i västvärlden.

– Antalet spermier från västerländska män har halverats, sade hon och påminde också om att Golfströmmen har mattats av. Lövin menade att klimatförändringar är den stora ödesfrågan och att det är det som valet borde handla om. Isabella Lövin lyfte fram att den nuvarande regeringen satsat mer än tidigare regeringar. Anslaget för miljö och naturvård uppgår nu till 10 miljarder och utgör cirka en procent av statens utgifter.

Sista blockdebatten

Med tanke på hur opinionsläget ser ut med tre nästan jämnstora partier på mellan 20 och 25 procent lär det bli sista partiledardebatten i riksdagen med en tydlig politisk retorik mellan ett vänster- och ett högerblock, då det ser omöjligt ut med vare sig en rödgrön regering eller en alliansregering. Nya politiska skiljelinjer kan komma att bli betydligt tydligare när exempelvis allianspartierna tvingas att debattera mer mot varandra och ett miljöparti som troligtvis går skilda vägar med S.

Forrige artikel Hata riktade statsbidrag Hata riktade statsbidrag Næste artikel Oenig kommitté saknar nytänkande Oenig kommitté saknar nytänkande
Glad sommar – lästips för semestern

Glad sommar – lästips för semestern

SOMMARUPPEHÅLL. Altinget Rikspolitik går på semester. Om du inte kan få nog av Altinget så hittar du här några guldkorn från våren. Nästa nyhetsbrev kommer i mitten på augusti.