Tidigare polismästare och fackboss på FI:s riksdagslista

VAL. Feministiskt Initiativ har presenterat förslag på riksdagslista. Den toppas av Gudrun Schyman. På valbar plats återfinns också Gunno Gunnmo och Annelie Nordström.

Feministiskt Initiativ (FI) satsar på att ta sig in i riksdagen. Liksom i riksdagsvalet 2014 presenterar partiet en lista som är gemensam för hela landet. Den toppas av partiledaren Gudrun Schyman och den föreslagna partiledaren Gita Nabavi på andra plats. Med på listan finns också ett par personer som gjort sig kända på annat håll än som företrädare för FI.

Tidigare fackboss

På plats 7 återfinns Annelie Nordström, tidigare förbundsordförande för Kommunal. Nordström har tidigare varit engagerad i Socialdemokraterna och var bland annat kommunalråd 1998-2000 i Vilhelmina kommun.

Nordström var ordförande för Kommunal våren 2016 när en granskning i Aftonbladet visade att förbundets pengar bland annat använts för lyxmiddagar. Hon valde efter det att inte ställa upp för omval på kongressen samma vår. I december 2016 lät hon meddela att hon byter parti till FI.

– Mitt fokus ligger på den orättfärdiga arbetsmarknaden, som ger alla som inte är män sämre lön och anställningsförhållanden, säger Nordström i en intervju på FI:s hemsida.

Pensionerad polismästare

På plats 9 står tidigare länspolismästaren Gunno Gunnmo. Den 73-årige Gunnmo var ordförande för Polisförbundet 1983-1996, den längsta perioden för en ordförande i Polisförbundets historia.

1996 utnämndes han till länspolismästare i Stockholms län. En post han satt kvar på till 2003 då han fick sparken av dåvarande rikspolischefen Sten Heckscher. Bakgrunden till att Gunnmo fick gå var att han gått med på ett, enligt Heckscher, allt för generöst avtal om polislöner med facket utan att förankra det med rikspolischefen.

– Jag har erfarenhet av arbete som polis, facklig företrädare och polischef. Erfarenheter som påverkat min syn på vad som är viktiga samhällsfrågor. Jag vill bidra till att Fi:s syn på människor och samhälle blir verklighet, säger Gunnmo.

Många nya kandidater

Totalt presenterar FI en lista med 59 kandidater, 12 fler än i riksdagsvalet 2014. Det är stor omsättning av kandidaterna. Endast 9 av de 59 kandidaterna var kandidater i riksdagsvalet 2014. 50 av 59 är alltså nytillkomna.

De båda toppnamnen Schyman och Nabavi var kandidater också 2014 men utöver dem är det endast en av de som kandiderade för fyra år sedan, Lotten Sunna (plats 13), som ligger på valbar plats.

De övriga 6 personer som kandiderade också i valet 2014 återfinns på platserna 31-56 och får med största sannolikhet förlita sig på personkryss om de ska ta sig in i riksdagen.

Forrige artikel SKL ska mäta innovation i offentlig sektor SKL ska mäta innovation i offentlig sektor Næste artikel Dan Eliasson avgår som rikspolischef Dan Eliasson avgår som rikspolischef
Dousa: Stort antal riksdagspolitiker kostar mycket – och göder populism

Dousa: Stort antal riksdagspolitiker kostar mycket – och göder populism

DEBATT. Sedan mitten av mars har enbart 55 riksdagsledamöter medverkat vid omröstningar. Trots en kraftigt reducerad storlek har riksdagen kunnat fortsätta med sitt uppdrag. Det är dags att se över storleken på Sveriges lagstiftande församling – 55 är nog för få, men 349 är garanterat för många. Det skriver Benjamin Dousa.