Svantesson (M) hemlighetsfull kring budgetförhandlingar

BUDGET. Nedskärningar drabbar många kommuner och regioner. Oppositionen kräver nu att extra pengar skjuts till av regeringen. Elisabeth Svantesson (M) vill förhandla frågan i finansutskottet. Hur M ställer sig till V:s förslag är inget hon vill avslöja än.

På tisdagen höll först Moderaterna pressträff om att partiet vill se tre miljarder mer till kommunerna och regionerna i en extra ändringsbudget. Bara en timme senare kontrade Vänsterpartiet med att kräva minst tio miljarder extra till kommunerna och regionerna. 
 
Regeringen har tidigare meddelat att kommunerna troligen kan räkna med extra pengar i vårbudgeten. Men Vänsterpartiet vill ha ett besked från regeringen snabbare än så. 
 
– Jag räknar med besked om detta redan under morgondagen (onsdag reds.anm.), säger partiledaren Jonas Sjöstedt på pressträffen.

Trots att partierna höll pressträff om i stort sett samma sak med bara en timmes mellanrum var det inte uppgjort i förväg, enligt Elisabeth Svantesson (M), ekonomisk-politisk talesperson.

– Vi gjorde de här två utspelen helt oberoende av varandra. Vi hade ingen aning om vad de skulle säga. Det är helt sant. Men det bekräftar det faktum att vi är flera oppositionspartier som vill att välfärden ska ha mer pengar. Nu får vi diskutera det här i finansutskottet, säger hon till Altinget.

Login