Statsvetaren Olof Ruin har avlidit

Statsvetaren och professorn Olof Ruin har avlidit, uppger hans anhöriga på sociala medier. Han var verksam som forskare, författare och debattör i över 60 år. 

Olof Ruin under den offentliga utfrågningen om EU:s regeringskonferens 2003. 
Olof Ruin under den offentliga utfrågningen om EU:s regeringskonferens 2003. Foto: Anders Wiklund/TT

Olof Ruin föddes i Finland och evakuerades till Sverige under finska vinterkriget. Han disputerade vid Lunds universitet 1960 och blev under senare delen av 60-talet biträdande professor, först i Lund och senare även i Stockholm. Mellan 1976 och 1993 var han professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet och under denna tid verkade han även som gästprofessor i USA.

Under 1950-talet var han ledarskribent på Dagens Nyheter, men han fortsatte att vara en aktiv debattör genom hela livet. Han skrev sin sista debattartikel på Dagens Nyheters debattsida under slutet av förra året.

Inger Ruin berättar för Dagens Nyheter att maken var intresserad av att följa samhällsutvecklingen genom politiken och litteraturen. Under hans sista tid tog hon med sig tidningar till sjukhuset.

– Han orkade inte läsa, men jag läste högt. Den senaste artikeln jag läste högt var den om Ingvar Carlsson och döden i DN. Han fortsatte hela tiden att vara nyfiken och intresserad av svensk inrikespolitik, säger hon till Dagens Nyheter.

I sin forskning fokuserade Olof Ruin på inrikespolitik och han har skrivit ett flertal böcker i ämnet. Han har dessutom haft ledande roller i flera statliga utredningar, bland annat i utredningar som föregick Sveriges EU-inträde.

Olof Ruin blev 95 år gammal.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00