Språkrörskandidat: Sverige behöver ett starkt grönt ungdomsförbund

DEBATT. Sveriges migrationspolitik är en skam och målet om att bli världens första fossilfria välfärdsland är fortfarande avlägset. Den gröna rörelsen måste verka för en human migrationspolitik och en ännu ambitiösare klimatpoltiik, skriver Axel Hallberg, som kandiderar till språkrör för Grön ungdom.

Av: Axel Hallberg
språkrörskandidat Grön Ungdom

Klimatutmaningen är akut och fascistiska vindar blåser allt starkare i Europa. Behovet av en stark grön rörelse byggd på framtidstro har aldrig varit större.

Miljöpartiets viktigaste uppgift är att försvara vårt öppna samhälle, vare sig det är från klimatförändringar eller från de krafter som vill stänga gränser och göra skillnad på människor. Det är bara vi gröna som kan visa vägen mot en framtid präglad av hållbarhet, öppenhet och medmänsklighet. För att Miljöpartiet ska kunna bli den klaraste rösten för ett hållbart och öppet samhälle krävs ett starkt Grön Ungdom.

Grön solidaritet

Flera partier försöker idag vinna röster på att måla upp Sverige som ett land i kaos. När andra partier förespråkar kortsiktiga lösningar för att locka röster ska vi gröna prata om hur vi bygger ett samhälle som håller ihop. Det svenska samhället är inte bara till för dem som har svenskt medborgarskap eller dem som bor här idag. Den gröna solidariteten sträcker sig längre än nationsgränser och detta årets budget. Vår solidaritet innefattar alla världens människor och framtida generationer. Vi ska aldrig sluta prata om vår vision om ett hållbart och öppet samhälle.

Migrationspolitiken en skam

Den nuvarande migrationspolitiken är en skam för Sverige. Att återgå till en human migrationspolitik och ta steg för steg mot fri migration är ingen enkel uppgift, men det är bland det viktigaste den gröna rörelsen har att göra framöver. Vi som tror på en värld utan gränser måste stå rakryggade även i den motvind som nu blåser. Miljöpartiet måste visa Sverige att vi med grön etableringspolitik kan välkomna människor och göra dem till en del av det svenska samhället. Vår uppgift är att göra det lättare för de som flyr till Sverige att få tak över huvudet, utbildning och ett jobb att gå till. Så återuppbygger vi förtroendet för asylrätten. Så bygger vi ett samhälle som välkomnar alla.

Bara Grön ungdom kan visa vägen

Det är vi unga och de generationer som kommer efter oss som kommer att tvingas hantera de största konsekvenserna om vi inte minskar våra klimatutsläpp. Trots detta finns det bara ett parti i Sverige som tar klimatutmaningen på allvar. Med Miljöpartiet i regering har miljöbudgeten mer än fördubblats, klimatsmarta bilar har blivit billigare och viktiga investeringar har gjorts i järnvägen.

Motståndet mot en offensiv klimatpolitik är stark. Oppositionen motsätter sig flygskatten och vill skära bort en fjärdedel av miljöbudgeten. När andra partier vill skära ner på klimatarbetet är Grön ungdoms svar det motsatta. Vi har gjort mycket, men vi är inte nöjda. Vi är fortfarande långt ifrån målet om att bli världens första fossilfria välfärdsland och det är bara Grön Ungdom som kan visa vägen mot den mer radikala klimatpolitik som kommer krävas för att nå dit. Vår roll är att kämpa för att Miljöpartiet ska driva en ännu mer ambitiös klimatpolitik i regeringsställning.

Kandiderar till språkrör

Vi gröna behövs mer än någonsin. Jag kandiderar till språkrör för att jag, tillsammans med alla medlemmar, vill göra Grön ungdom till det självklara valet för alla som tror på medmänsklighet och vill agera mot klimatförändringar. Tillsammans kan vi bli en rörelse byggd på framtidstro. 

 

Forrige artikel Flytta kyrkovalet så flyttar politikerna ut Flytta kyrkovalet så flyttar politikerna ut Næste artikel Naturvetarna: Flytt av SSM äventyrar säkerheten Naturvetarna: Flytt av SSM äventyrar säkerheten
Så satsar partierna i skuggbudgetarna

Så satsar partierna i skuggbudgetarna

GRAFIK. Sverigedemokraternas satsning på pengar till medborgarna är den satsning som sticker ut mest jämfört med regeringens. Samtidigt vill alla oppositionspartier ge mer till sjukvård än januaripartierna. Klicka runt i grafiken och se skillnaderna på respektive utgiftsområde.