Skog blir gruppledare – flera miljöpartister byter utskott

ROCKAD. Att Janine Alm Ericson blivit statssekreterare påverkar den miljöpartistiska riksdagsgruppen. Den tidigare miljöministern Karolina Skog blir gruppledare och ytterligare tre ledamöter får nya utskott.

Karolina Skog ska leda en miljöpartistisk riksdagsgrupp med många tillkännagivanden att ta ställning till.
Karolina Skog ska leda en miljöpartistisk riksdagsgrupp med många tillkännagivanden att ta ställning till.Foto: Fredrik Hjerling
Johan Manell

Karolina Skog (MP) tog klivet in i rikspolitiken när hon utsågs till miljöminister år 2016. Efter regeringsombildningen i januari 2019 återvände hon till riksdagen och tog plats i finansutskottet. Nu blir hon också en av partiets två gruppledare, tillsammans med Annika Hirvonen (MP).

– Man får kandidera, så har vi en intern valberedning och gruppen valde mig, säger Karolina Skog till Altinget.

Flera uppgifter

Det är en diger arbetsportfölj som Karolina Skog nu har. Parallellt med gruppledaruppdraget och det som ekonomisk-politisk talesperson är hon också statlig utredare i en utredning om social bostadspolitik. Men Karolina Skog menar ändå att hon har mindre att göra nu, än före regeringsombildningen.

– När Per Bolund var finansmarknadsminister och språkrör hade jag fler arbetsuppgifter kopplat till min roll som ekonomisk-politisk talesperson. Nu när Åsa Lindhagen tar den portföljen är det arbetsuppgifter hon kommer att sköta. Så jämfört med senaste året där jag har haft en central roll kopplat till att hantera pandemin så bedömer jag faktiskt att min arbetsbörda kommer att minska, säger Skog.

Flyttkedja

Janine Alm Ericsons nya uppdrag som statssekreterare innebär också förändringar i flera av utskotten. Det har att göra med att Nicklas Attefjord (MP) kom in i riksdagen. Då han har en bakgrund som regionpolitiker får han en plats i socialutskottet.

– Det var en väldig tillgång för oss att få in en erfaren sjukvårdspolitiker och eftersom vi är 16 ledamöter på 16 utskott sätter varje liten förändring igång en kedja. Det är ett jättestort pussel som har lagts, säger Skog.

Pernilla Stålhammar som tidigare satt i socialutskottet blir i stället ledamot i kulturutskottet. Det gör att Anna Sibinska byter kulturutskottet mot konstitutionsutskottet och att Camilla Hansén lämnar det sistnämnda för att ta Alm Ericsons tidigare plats i utrikesutskottet.

Erfarenhet

Miljöpartiet sticker ut jämfört med de andra partierna när det gäller riksdagserfarenhet. Med en rotationsprincip faller det sig naturligt att det inte kryllar av veteraner. Men när partiet också ska fylla statsrådsposter och statssekreterartjänster så är det bara fem av partiets 16 ledamöter som har suttit i riksdagen före valet 2018. Karolina Skog anser ändå att det finns gott om erfarenhet.

– Vi har många i vår grupp som gör sin första mandatperiod i riksdagen men vi har många års politisk erfarenhet från andra nivåer i vår grupp. Det sättet som riksdagen fungerar nu där det händer väldigt mycket i utskotten är ganska likt sättet som man arbetar lokalt. Där arbetar man ju jättemycket tillsammans över partigränser och blockgränser i nämnder och styrelser. På det sättet är det bra att ha väldigt många som har kommunalpolitisk erfarenhet.

Tillkännagivanden

För Karolina Skog och gruppledarkollegan Annika Hirvonen är deras roller samtidigt viktigare än någonsin när det kommer väldigt många initiativ från riksdagen till minoritetsregeringen.

– Att det kommer väldigt många tillkännagivanden från riksdagen kräver att vi samarbetar mycket mellan utskotten. Jag som ledamot i finansutskottet har anledning att ha mycket kontakt med mina utskottskollegor när det läggs tillkännagivanden som är budgetpåverkande till exempel. Det krävs att vi som gruppledare är involverade då det är mycket som vi måste prata om. Man vet att ingen dag kommer vara lugn. Det kommer alltid att hända något, säger hon.

Läs också

Nämnda personer

Karolina Skog

Rådgivare i bostads- och stadsutvecklingsfrågor på Sveriges Stadsmissioner, PR-byrån A Beautiful Soup och till EU-kommissionen
Fil. mag i humanekologi (Lunds uni., 2002)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00