Så stor makt har SD

KOMMENTAR. För majoriteten av partierna är ett argument i regeringsbildningen att stänga ute SD från inflytande. Men taktiken har snarare lett till att SD fått ökad makt.

Frågan om SD:s inflytande har lett in de övriga sju partierna i en jättelik höstblöt grå raggsocka. Vi förstår att det gruffas och bökas därinne men tyngden i det genomdränkta tyget gör att det går trögt och ytterst långsamt. Då och då tittar ett partiledarhuvud ut från raggsockan och meddelar en allt tröttare journalistkår att inget nytt har hänt, men att SD fortfarande inte får komma in i raggsockan. Var fjortonde dag hoppar talmannen in i raggsockan. Han är alltid på gott humör och har med sig kakor till de andra. Men talmannen kommer snart ut igen, borstar av sig kaksmulorna och meddelar samma trötta journalistkår att inget nytt har hänt. 

Frågan är vad de sju partierna stänger ute SD ifrån. Taktiken är inte ny utan det har varit samma sak under de två tidigare mandatperioderna med SD i riksdagen.

När det gäller regeringsmakten är det uppenbart. Porten till Rosenbad har varit stängd för SD och lär så förbli även denna mandatperiod. Regeringen har den direkta makten i flera frågor: Utrikespolitik, styrning av myndigheter och de första stegen i lagstiftningen.

Login