Analys av 
Mattias Croneborg

Så stor makt har SD

KOMMENTAR. För majoriteten av partierna är ett argument i regeringsbildningen att stänga ute SD från inflytande. Men taktiken har snarare lett till att SD fått ökad makt.

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson har tjänat på blockpolitiken genom att partiet varit tungan på vågen vid över 1000 omröstningar i riksdagen de senaste åtta åren. 
Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson har tjänat på blockpolitiken genom att partiet varit tungan på vågen vid över 1000 omröstningar i riksdagen de senaste åtta åren. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Mattias Croneborg

Klart man tar en strategisk hänsyn till vad SD tycker även om man inte förhandlar.

Jan Teorell
Professor statsvetenskap

Frågan om SD:s inflytande har lett in de övriga sju partierna i en jättelik höstblöt grå raggsocka. Vi förstår att det gruffas och bökas därinne men tyngden i det genomdränkta

Dokumentation

Jan Teorell om vad man bör tänka på vid analys av data från omröstningar i riksdagen

  • Regeringen eller opposition lägger inte fram allt i riksdagen. Hela konfliktdimensionen syns inte.
  • Många beslut fattas utan omröstning (acklamation)
  • Hur ska man se på nedlagda röster? Praxis är att man lägger ned sina röster i de fall man fått sin motion nedröstad i en tidigare omröstningar. Man kan alltså vara emot trots att man lägger ned sina röster. SD har dock brutit den praxisen. Hur ska man se på det när SD lägger ned sina röster?

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00