Regeringen föreslår nytt jobbskatteavdrag
Regeringen och Sverigedemokraterna har kommit överens om ett nytt jobbskatteavdrag. ”Vi behöver göra det mer lönsamt att gå från bidrag till arbete”, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).
Miranda Olsson
Redaktör Altinget RikspolitikJohan Manell
NyhetschefDet är i ett besvärligt ekonomiskt läge som regeringen och Sverigedemokraterna senare i september presenterar budgeten för nästa år. Det säger statsminister Ulf Kristersson (M) på en pressträff där han tillsammans med finansminister Elisabeth Svantesson (M) ger besked om ett nytt jobbskatteavdrag.
– Många bidrag räknas upp med inflationen. Det har inte gällt landets löntagare. Det vi nu gör är att vi också ser till att de med låga och medelhöga inkomster får behålla mer efter skatt, säger statsministern.
Lägre skatt på ”vanliga inkomster” kallar regeringen skattesänkningen som ska omfatta personer med låga och medelhöga inkomster. För två vuxna med lägsta löner på 20 220 kronor/månaden skulle det handla om en minskning med 5 600 kronor per år, enligt regeringens beräkning.
– Vi behöver göra det mer lönsamt att gå från bidrag till arbete, säger Svantesson (M).
Hon har har tidigare sagt att det är en återhållsam budget som regeringen och Sverigedemokraterna avser att lämna till riksdagen.
Det nya jobbskatteavdraget beräknas enligt SVT kosta omkring 11 miljarder kronor.
Brytpunkt ligger fast
Reformutrymmet i budgeten, som presenteras den 20 september, har i år satts till 40 miljarder kronor.
Efter att regeringen i helgen meddelat att den automatiska uppräkningen av brytpunkten för statlig inkomstskatt stoppas, och därmed ligger kvar på 51 000 kronor vid årsskiftet, frigörs ytterligare 12 miljarder kronor.
– I valet mellan att göra ytterligare en historiskt stor uppräkning och finansiera andra åtgärder – exempelvis för hushållen – väljer vi det senare, sade finansministern då.
Beslutet att låta brytpunkten ligga fast har kritiserats bland annat av partiets ungdomsförbund, Muf, och tankesmedjan Timbro.
– Det här är ett exceptionellt läge. Men det vi gör nu är att vi sänker skatten för alla löntagare, vilket är borgerlig politik. Därför känner jag mig trygg i att det vi gör nu är rätt, säger Svantesson på pressträffen.
Damberg: Ger S rätt
Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Mikael Damberg som drivit på för att pausa uppräkningen av brytpunkten menar att regeringen nu ger partiet rätt.
– Problemet är att man gjorde fel förra året. Det är de resurserna som inte finns nu, i sjukvården och i skolan, säger han på en pressträff.