Polisens skrivbord rensas av utredare

ANMÄLNINGAR. Poliserna tvingas ägna för mycket tid åt anmälningar som inte hör hemma hos polisen. Det anser inrikesminister Anders Ygeman som vill att försäkringsbolagen begränsar sina krav på att försäkringstagarna gör polisanmälningar.

Inrikesminister Anders Ygeman (längst till höger) vid pressträffen efter regeringens sammanträde på torsdagen&nbsp;tillsammans med statsrådskollegorna Per Bolund, Morgan Johansson och Ylva Johansson. Ygeman&nbsp;anser att polisen lägger för mycket resurser på anmälningar som inte rör brott.<br><br>
Inrikesminister Anders Ygeman (längst till höger) vid pressträffen efter regeringens sammanträde på torsdagen tillsammans med statsrådskollegorna Per Bolund, Morgan Johansson och Ylva Johansson. Ygeman anser att polisen lägger för mycket resurser på anmälningar som inte rör brott.

Foto: Foto: Altinget
Johanna Alskog

Förälder anmäld för ful julklapp, kompis anmäld för att ha druckit öl ur fel flaska, två örnar polisanmälda för okänt brott, polisanmälan mot för hård duschstråle.

Inrikesminister Anders Ygemans exempel på anmälningar som tar upp onödig arbetstid för landets poliser var underhållande, men uppdraget till utredaren, länspolismästare Madeleine Jufors, är inte i första hand att hindra missnöjda barn att anmäla sina föräldrar efter julklappsutdelningen. I stället handlar Jufors uppdrag till stor del om att se över hur försäkringsbolagens krav på polisanmälningar inte ska sluka så stora polisresurser som det gör i dag.

Försäkringsbolagen kräver exempelvis i många fall en förlustanmälan till polisen, om en person ska få ut ersättning för ett föremål som försvunnit, trots att det inte rör sig om ett brott.

– Frågan är om det är rimligt, sade Anders Ygeman vid en pressträff efter regeringens sammanträde på torsdagen.

Ett annat krav från försäkringsbolagen, som Ygeman lyfte fram, är att den försäkringstagare som gjort en brottsanmälan utomlands även måste göra en brottsanmälan i Sverige.

Utredaren ska kartlägga i hur stor utsträckning polisen ägnar sig åt anmälningar av borttappade saker och dubbelanmälningar, men också samråda med försäkringsbolagen om det finns möjligheter att begränsa kravet på att göra polisanmälningar.

Utredaren ska också se över om det finns möjligheter att rationalisera handläggningen av faktiska brottsanmälningar.

Senast den 30 november i år ska utredningen vara klar.

Dokumentation


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00