Partiernas valsedlar kan skrotas – ses över i ny utredning

Efter påtryckningar från Valmyndigheten går regeringen nu vidare med Tidöavtalets punkt om att utreda det svenska valsedelsystemet för att bland annat minska risken för köer. Men det kan bli svårt att få till ändringar till nästa riksdagsval. 

Utredningen ska bland annat göra en utvärdering av valsedelsystemet med partispecifika valsedlar.
Utredningen ska bland annat göra en utvärdering av valsedelsystemet med partispecifika valsedlar.Foto: Johan Nilsson/TT
Miranda Olsson

Efter det senaste riksdagsvalet var Valmyndigheten tydliga. De ville omgående se förändringar av det svenska valsedelsystemet för att bland annat minska mängden valsedlar och undvika köer. Bland annat föreslås partiernas valsedlar tas bort.

Men trots att nästa val kommer allt närmare och en utredning varit en del av Tidöavtalet har det dröjt för regeringen och Sverigedemokraterna att ta fram direktiven. 

Ur demokratisk synvinkel är förtroendet för valsystemet viktigt.

Gunnar Strömmer (M)
Justitieminister

Matheus Enholm, SD:s talesperson i konstitutionella frågor, sade förra våren att han hoppades att den parlamentariska kommittén skulle kunna börja arbeta sommaren 2023. Redan då skulle det bli svårt att få till förändringar till nästa val. 

Men det kom ingen utredning.

Nu däremot ska för- och nackdelarna med att gå över till ett system med gemensamma eller neutrala valsedlar undersökas.

– Vi har länge sett ett stort behov av att se över det svenska valsedelsystemet. I likhet med Valmyndigheten så skulle vi vilja se ett robustare och säkrare valsedelsystem. För att uppnå det ser vi positivt på att utreda exempelvis en gemensam valsedel, säger Matheus Enholm i ett pressmeddelande

Kan lösa problemen

Valmyndigheten, som velat se en översyn av systemet sedan 2010, välkomnar utredningen.

– Vi är förstås väldigt glada. Direktiven adresserar de problem som vi har lyft efter flera val i rad nu. Och nu kan vi få lösningar på de problem som vi haft, säger myndighetens kanslichef Anna Nyqvist till Altinget.

Valmyndigheten själva tror att enhetsvalsedlar, det regeringen och SD kallar gemensamma valsedlar, skulle göra det enklare för väljare att rösta. Då samlas alla partier på samma valsedel. Utredningen ska även titta på neutrala valsedlar, blanka sedlar där väljaren själv anger ett kandidatnummer.

– Det finns för- och nackdelar med olika lösningar men allt som gör att vi kan undvika eller minska problemen med säkerhet, tillgänglighet och logistik tror vi kan bidra till en starkare demokrati, säger Nyqvist.

Läs också

Den tidigare hovrättspresidenten och ordföranden i Valmyndighetens nämnd Margareta Bergström ska leda utredningen som ska lämna sina förslag senast den 15 september 2025.

Vad utredningen till slut föreslår kommer avgöra huruvida ändringarna kommer hinna träda i kraft till nästa val. Valmyndighetens Anna Nyqvist tycker att det är för tidigt att säga vad som är möjligt.

– Vi kan konstatera att utredningen ska lämna förslag ganska långt före valet 2026. Men det är klart, det är inte någonting som man ändrar över en natt.

Utredningens uppdrag

Kommittén, bestående av representanter från alla riksdagspartier, ska bland annat:

  • göra en utvärdering av valsedelsystemet med partispecifika valsedlar, 
  • göra en internationell jämförelse av proportionella valsystem som använder gemensamma eller neutrala valsedlar, 
  • undersöka och redovisa hur ett system med gemensamma eller neutrala valsedlar skulle påverka och påverkas av övriga delar av det svenska valsystemet,
  • analysera och bedöma hur gemensamma eller neutrala valsedlar skulle påverka förutsättningarna för bland annat personer med funktionsnedsättningar, till exempel synnedsättning, att delta i valen på lika villkor,
  • ta ställning till om systemet med partispecifika valsedlar bör reformeras alternativt avskaffas och ersättas med ett system med gemensamma eller neutrala valsedlar,
  • lämna de förslag till författningsändringar som kommittén anser är motiverade. 

Nämnda personer

Gunnar Strömmer

Justitieminister (M), ledamot i partistyrelsen
Jur. kand (Uppsala uni., 1998)

Matheus Enholm

Riksdagsledamot (SD), talesperson för konstitutionella frågor

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00