Känsliga valfrågan inte löst till 2026 – trots Tidöuppgörelse

Trots att Tidöpartierna har kommit överens om att utreda valsedelsystemet har inget beslut ännu fattats. Nu bedömer SD att tiden har runnit ut för att några förändringar ska komma på plats till nästa val.

I valet 2022 uppstod köer vid flera vallokaler. Valmyndigheten har tagit fram förslag på en ny, gemensam valsedel för att möta flera problem med det nuvarande systemet. Men&nbsp;några förändringar bedöms inte träda i kraft förrän 2029.<br>
I valet 2022 uppstod köer vid flera vallokaler. Valmyndigheten har tagit fram förslag på en ny, gemensam valsedel för att möta flera problem med det nuvarande systemet. Men några förändringar bedöms inte träda i kraft förrän 2029.
Foto: Johan Nilsson/TT, Valmyndigheten/Fialotta Bratt
Miranda Olsson

Valmyndigheten ville omgående efter det förra valet se förändringar av det svenska valsedelsystemet. Det handlar framför allt om att minska mängden valsedlar, bland annat för att motverka de köer som uppstod vid vallokalerna förra hösten.

Frågan är också en del av Tidöavtalet mellan regeringen och Sverigedemokraterna. Partierna har kommit överens om att en parlamentarisk utredning ska se över valsedelsystemet, men ett år in på mandatperioden saknas fortfarande direktiv.

– Det gör tyvärr att det blir svårt att få till detta till valet 2026, då det kommer krävas lagändringar om man föreslår förändringar, säger Matheus Enholm (SD), ledamot i riksdagens konstitutionsutskott, till Altinget.

Läs också

När Altinget pratade med utskottets ordförande Ida Karkiainen i augusti underströk hon vikten av att arbetet inleds omgående. Valmyndigheten har tidigare varnat för att tiden rinner i väg och skriver i ett mejl till Altinget att de ”anser att det är viktigt att förändringar genomförs till valen 2026 för att problem liknande de som uppstod vid 2022 års val inte ska uppstå igen”.

I april var beskedet att kommittén förhoppningsvis skulle komma i gång innan sommaren. Så blev det alltså inte.

– Arbetet med att ta fram direktiven har tagit en tid då det är mycket att ta hänsyn till och direktiven är viktiga för att få till en bra utredning, säger Matheus Enholm.

Siktar i stället på EU-valet 2029

Punkten i Tidöavtalet rör en översyn av dagens valsystem med partispecifika valsedlar. I enlighet med ett förslag från Sverigedemokraterna, som drivit frågan länge, ”bör” utredningen också analysera för- och nackdelar med gemensamma valsedlar.

I Almedalen presenterade Valmyndigheten just ett sådant förslag, där väljaren ska kunna välja bland partierna och kryssa för sin kandidat på samma valsedel. Tanken är att antalet valsedlar ska minska för att öka säkerheten, motverka köer och undvika att valsedlar stjäls. 

Matheus Enholm (SD) beklagar att det inte går att få ett nytt system på plats till nästa riksdagsval, och lägger i stället sitt hopp längre fram i tiden. Utredningen kommer att ta drygt ett år, tror han.

– Min förhoppning är att man hittar en bra lösning med gemensamma valsedlar och kan hinna införa det till nästa EU-val 2029, säger han.

Altinget har sökt justitieminister Gunnar Strömmer.

Läs också

Nämnda personer

Matheus Enholm

Riksdagsledamot (SD), talesperson för konstitutionella frågor

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00