Nya miljarder till pensionärer, vård och säkerhet

BUDGET. Med ett stort reformutrymme aviserar regeringen stora satsningar på vård, försvar och utbildning i höstbudgeten. 

Johan Manell

Klicka på bilden för att komma till Altingets visualisering av budgeten.

Med ett reformutrymme på 40 miljarder har regeringen i sin budget flera satsningar i mångmiljardklassen. Det mesta av regeringens förslag har varit kända sedan tidigare. Den stora, om än förväntade, nyheten var att barnbidraget höjs med 200 kronor i månaden från mars 2018. Ett förslag som beräknas kosta 4,5 miljarder kronor.

Läs också: Barn + tillsammans = barnbidrag

Vård och klimat

Vården får totalt 5,5 miljarder kronor mer under 2018. En satsning som finansminister Magdalena Andersson (S) på pressträffen kallade den största sjukvårdssatsningen i modern tid. Tre av dessa miljarder ska gå till personal och till den så kallade patientmiljarden. En miljard ska gå till förlossningsvård.

I regeringens budget ingår också ett klimatpaket på 5 miljarder. Det är bland annat satsningar på solceller, elbilar och rent hav som får mer pengar. Magdalena Andersson säger att regeringen har som mål att Sverige inte ska ha något nettoutsläpp av växthusgaser 2045.

Regeringen vill slopa den så kallade pensionärsskatten. 75 procent av landets pensionärer ska få sänkt skatt 2018. Den ska vara helt borta till 2020.

Som tidigare aviserats får polisen 2 miljarder extra och totalförsvaret 2, 7 miljarder mer under 2018. Regeringen vill också stärka säkerhetspolisen och satsa på tullen.

Statsskulden

Finansministern sade vid pressträffen att det är viktigt att arbetsmarknadens parter styr lönesättningen i Sverige. För att få fler att ansluta sig till facket ska fackföreningsavgiften skattereduceras. Det kostar staten 1,3 miljarder kronor.

Med ett överskott på 80 miljarder väljer regeringen även att använda 40 miljarder till att betala av på statsskulden. 

– Det är ordning och reda i statens finanser. Vi har den lägsta statsskulden sedan 1977, säger Magdalena Andersson.

Skattehöjningar

Totalt sett innehåller budgeten skattesänkningar på 10,7 miljarder. Men också 3,4 miljarder i skattehöjningar. Bland skattehöjningarna märks framför allt flygskatten som ska inbringa 1 miljard mer under 2018 samt höjd beskattning av sparande på investeringssparkonto och i kapitalförsäkring som ska generera 790 miljoner mer till statskassan nästa år. 

Nämnda personer

Magdalena Andersson

Partiledare Socialdemokraterna
Civ. ek (Handelshögskolan i Stockholm. 1992), doktorand (Handelshögskolan i Stockholm, 1992-1995)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00