Norge får majoritetsregering

KORTNYTT. De norska regeringsförhandlingarna har nu avslutats. Kristdemokratiska Kristelig folkeparti ansluter sig till regeringskoalitionen SOM består av Høyre, Venstre och Fremskrittspartiet. Därmed får den nya regeringen majoritet i stortinget.

Axel Berggren

– Det här är en historiskt dag. Det står nu klart att Norge får sin första icke-socialistiska majoritetsregering sedan 1985, sa statsminister Erna Solberg (Høyre) på presskonferensen.

Partierna meddelande att man har lyckats enas kring knäckfrågor som bland annat rör klimat- och abortpolitiken. Trepartiregeringen med Solbergs parti Høyre, högerpopulistiska Fremskrittspartiet (FRP) och liberala Venstre har förhandlat om en ställning där även kristdemokratiska KRF ska kunna ingå, förhandlingar som dragit ut på tiden. Solberg försökte blidka KRF genom att öppna upp diskussioner kring Norges abortlagstiftning efter att KRF i höstas tog beslut om att försöka inleda ett samarbete med högerregering. Abortlagstiftningen är en profilfråga för KRF och förhandlingarna slutade med att partierna gick med på att förbjuda så kallad tvillingabort. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00