Norge får majoritetsregering

KORTNYTT. De norska regeringsförhandlingarna har nu avslutats. Kristdemokratiska Kristelig folkeparti ansluter sig till regeringskoalitionen SOM består av Høyre, Venstre och Fremskrittspartiet. Därmed får den nya regeringen majoritet i stortinget.

– Det här är en historiskt dag. Det står nu klart att Norge får sin första icke-socialistiska majoritetsregering sedan 1985, sa statsminister Erna Solberg (Høyre) på presskonferensen.

Partierna meddelande att man har lyckats enas kring knäckfrågor som bland annat rör klimat- och abortpolitiken. Trepartiregeringen med Solbergs parti Høyre, högerpopulistiska Fremskrittspartiet (FRP) och liberala Venstre har förhandlat om en ställning där även kristdemokratiska KRF ska kunna ingå, förhandlingar som dragit ut på tiden. Solberg försökte blidka KRF genom att öppna upp diskussioner kring Norges abortlagstiftning efter att KRF i höstas tog beslut om att försöka inleda ett samarbete med högerregering. Abortlagstiftningen är en profilfråga för KRF och förhandlingarna slutade med att partierna gick med på att förbjuda så kallad tvillingabort. 

Forrige artikel S och SD har ökat – alla andra partier tappar Næste artikel V stor vinnare i ny opinionsmätning
Glad sommar – lästips för semestern

Glad sommar – lästips för semestern

SOMMARUPPEHÅLL. Altinget Rikspolitik går på semester. Om du inte kan få nog av Altinget så hittar du här några guldkorn från våren. Nästa nyhetsbrev kommer i mitten på augusti.