Löfven öppen för skattereform

SKATTER. Regeringen och budgetkollegan i Vänsterpartiet fortsätter att bråka om skatter. Statsminister Stefan Löfven kan tänka sig att se över skattesystemet. Vänsterpartiet kommer att pressa på för högre skatter som slår mot de allra rikaste.

I partiledardebatten på onsdagen pekade V-ledaren Jonas Sjöstedt på nytt på den punkt där han är missnöjd med sina budgetpartners i S och MP och där den största skiljelinjen går mot regeringen – skattepolitiken. Sjöstedt anser att regeringen måste ta ett steg mot ett mer jämlikt skattesystem vad det gäller ny förmögenhetsskatt och arvsskatt samt en annan fastighetsavgift. Målet är enligt Sjöstedt att låta de rikaste, miljardärerna, betala mer till statskassan.

Men statsminister Stefan Löfven är inte redo för Vänsterns förslag. Däremot kan han tänka sig att sjösätta en större skattereform som gäller hela systemet, även om regeringen inte har några konkreta planer i nuläget.

– Jag har inget sådant förslag. Men det har gått såpass många år sedan den förra stora skatteuppgörelsen och det har hänt såpass mycket att det kan finnas anledning att se över hela skattesystemet, säger Stefan Löven till Altinget efter debatten.

Bred översyn

Statsministern pekar på att de sedan den förra reformen har skett punktinsatser här och där under fler år och då har grunden för systemet i det närmaste urholkats.

 – Men ska man göra något så tror jag att det bästa är en bredare översyn, säger statsministern.

Jonas Sjöstedt är inte nöjd med hur regeringen har hanterat skattefrågan.

– Det är ett stort glapp. Man pratar om jämlikhet men sedan är man inte beredd att ta de beslut som gör Sverige mer jämlikt och välfärden bättre, säger han till Altinget.

Regeringen och Vänsterpartiet ska förhandla om ytterligare en höstbudget före valet och Vänsterpartiet kommer att driva på i skattefrågan i de förhandlingarna.

V pressar på

–Ja, det kan vi lova. Det har växt fram som den stora konflikten med regeringen. Vi kan få igenom bra reformer för välfärden, men så fort vi kommer till att de absolut rikaste ska vara med och bidra så är det stopp, säger Sjöstedt.

Den konflikten verkar Stefan Löfven inte vara så bekymrad över.

– Vi har ju förhandlat fram flera budgetar under flera år. Vi har samma ambition - att vi ska ha en stark välfärd, att människor ska ha arbete och att vi ska ha en ökad jämlikhet, säger Löfven

 En översyn är något som Sjöstedt välkomnar.

– Framförallt eftersom det har blivit så orättvist, exempelvis att sjuka, arbetslösa och pensionärer betala högre skatt än de som jobbar, att avdrag används för dem som tjänar allra mest och att Sverige har blivit ett litet skatteparadis för de allra rikaste, säger han.

En stor skattereform är dock något som brukar försöka lösas i en bredd och blocköverskridande uppgörelse.  Frågan är då hur Vänsterpartiets skattepolitik ska förenas med de borgerligas. Jonas Sjöstedt tror dock att det går att hitta öppningar i vissa frågor som att trappa av ränteavdraget.

Forrige artikel Sjöstedt jämför SD:s SMHI-politik med regeringen i Ungern Sjöstedt jämför SD:s SMHI-politik med regeringen i Ungern Næste artikel Inga silkesvantar i riksdagen
Sabuni tar rygg på Björklund och Leijonborg

Sabuni tar rygg på Björklund och Leijonborg

ANALYS. När Sabuni ska vända Liberalernas opinionsmässiga kräftgång tar hon till företrädarnas paradfrågor. På kort sikt kan det vara en klok strategi, men det löser inte de mer långsiktiga problemen för partiet.