Analys av 
Sanna Rayman

Kristerssons regeringsinnehav lär bli dyrt

Andersson lät vid sitt avgångsbesked förstå att hon inte är främmande för samverkan med M och andra partier. Men det mest sannolika nu är en regering bestående av enbart M och KD, men med mer eller mindre entusiastiskt stöd från SD och L.

Foto: TT Nyhetsbyrån
Sanna Rayman

Att avgå som S-ledare finns inte i korten, det berättade Magdalena Andersson vid pressträffen på onsdagskvällen, då hon även aviserade sin avgång från statsministerposten.

Andersson upprepade vid flera tillfällen att Socialdemokraterna som parti haft valframgångar, de största på 20 år rentav. Valförlusten tänker hon inte ta på sig, om det är någons fel är det snarare Lööfs, Bolunds och Stenevis.

Säkrare sits för Kristersson

Andersson lät också förstå att hon inte är främmande för samverkan med Moderaterna och andra partier, om andan skulle falla på.

Det ter sig dock osannolikt, givet att rösträkningen mot slutet tippade över i vad som verkar bli ett resultat med tre mandats övervikt, i stället för bara ett mandat, för den högra sidan. Fortfarande ett jämnt läge, men likväl en något säkrare sits för Kristersson än hur det såg ut bara i morse.

M-KD-regering med skiftande entusiastiskt stöd

Det mest sannolika nu är att det blir en regering bestående av enbart M och KD, men med mer eller mindre entusiastiskt stöd från SD och L. Det har under dagen rapporterats om att exempelvis Liberala ungdomsförbundets avgående ordförande Romina Pourmokhtari lovar att hon inte ska rösta för en regering som SD ingår i.

Men det lär hon nu inte behöva. Liberalerna behöver inte ropa ja till allt, för Kristersson duger det gott om L släpper fram honom under bistert muttrande.

Samma gäller SD, som förmodligen inte kommer att vara särskilt missnöjda med att det inte blir ministerposter, åtminstone inte om de kan räkna hem en rad förhandlingssegrar istället.

Dukat bord på väg mot vinter

På sedvanligt avgångsmanér talade förstås Magdalena Andersson om det läge hon lämnar efter sig som ett dukat bord, ett land i god ordning. Hon beskrev också den kommande vintern som en bister krigsvinter och en tuff tid.

Den talepunkten lär vi förr eller senare få höra Ulf Kristersson påminna framtida kritiker om, ty hans regeringsinnehav kommer att bli kostsamt.

Dyrt blir det

Medan han och övriga utlovat förstärkta jobbskatteavdrag och även andra sänkta eller icke-höjda skatter så drar SD:s löften i en annan riktning. Här har det utlovats till exempel en intakt a-kassa och tandvård inom välfärden.

Man kan också föreställa sig att SD kommer vara noga med att löftena till pensionärerna om höjd garantipension och sänkt skatt för pensionärer hålls. Och elprislättnaderna diskuterar man redan, enligt uppgift. Kanhända kommer Kristersson även behöva ge L någon förhandlingsseger, för trivselns skull, även om partiets storlek i sig kanske inte motiverar några enorma reformer.

Dyrt, rejält dyrt, blir det att hålla ihop detta regeringsunderlag. Kristersson är nog tacksam över att han åtminstone kommer att kunna skylla på taskig väderlek under den ”krigsvinter” som hans företrädare redan prognosticerat.

Läs också

Nämnda personer

Magdalena Andersson

Partiledare Socialdemokraterna
Civ. ek (Handelshögskolan i Stockholm. 1992), doktorand (Handelshögskolan i Stockholm, 1992-1995)

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00