Klart med straff för terrorismresa

TERRORBEKÄMPNING. Den 1 april blir det straffbart att resa utomlands för att delta i terrorbrott eller att få träning inom en terrorgrupp, enligt riksdagens beslut. Det finns dock farhågor om att reglerna blir svåra att tillämpa.

Per-Anders Sjögren

De nya reglerna, som ska tas in i befintliga lagar mot terrorism, innebär bland annat att det blir straffbart för en svensk medborgare att resa från Sverige till ett annat

Dokumentation

Det blir straffbart:

  • att ta emot utbildning avseende bland annat terroristbrott (fängelse i högst två år eller, om brottet är grovt, fängelse i lägst sex månader och högst sex år).
  • att resa eller påbörja en resa till ett annat land än det land där personen är medborgare om avsikten är att begå eller förbereda eller att ge eller ta emot utbildning avseende bland annat terroristbrott (fängelse i högst två år)
  • att finansiera en sådan resa (fängelse i högst två år)
  • att finansiera en person eller en sammanslutning av personer som till exempel begår terroristbrott, oavsett syftet med finansieringen (fängelse i högst två år eller, om brottet är grovt, fängelse i lägst sex månader och högst sex år

BESLUTSKEDJAN-RIKSDAGSBESLUT

Vad händer nu?

Det nya reglerna ska träda i kraft den 1 april.

Justitieutskottets betänkande 2015/16:17


Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00