Klart med omstritt avtal mellan EU och Turkiet

EU-TOPPMÖTE. Moralisk bankrutt, omöjligt att utföra i praktiken eller det första steget mot en lösning av flyktingkrisen? Det råder delade meningar om det långtgående flyktingavtalet mellan EU och Turkiet som har undertecknats.

 Ahmet Davutoglu, Turkiets premiärminister,
Donald Tusk, ordförande för Europeiska rådet och Jean-Claude Juncker, ordförande
EU-kommissionen
på fredagens presskonferens.
<br>
 Ahmet Davutoglu, Turkiets premiärminister, Donald Tusk, ordförande för Europeiska rådet och Jean-Claude Juncker, ordförande EU-kommissionen på fredagens presskonferens.
Foto: Foto: European union

BRYSSEL: ”EU:s avtal med Turkiet är ett historiskt slag mot de mänskliga rättigheterna”.

Så löd domen från Amnesty International, samtidigt som EU:s ledare tillsammans med Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu på

Dokumentation

Här är avtalet viktigaste delar

1 mot 1
Turkiet har sagt ja till att ta tillbaka alla irreguljära migranter som kommer till de grekiska öarna.  För varje syrier som skickas tillbaka från Grekland till Turkiet åtar sig EU-länderna att ta emot en syrier som i dag finns i läger i Turkiet. De syrier som skickas tillbaka till Turkiet hamnar längst bak i kön för vidarebosättning i EU.

Rättsgarantier för asylbehandling
Turkiet förpliktar sig till att anpassa sin asyllag så att den avspeglar FN:s flyktingkonvention, som landet bara delvis har tillträtt.

Mer hjälp till Grekland
EU-ledarna lovar att med kort varsel leverera alla nödvändiga resurser inklusive gränsvakter, asylexperter och tolkar för att bemanna de centra som ska ansvara för asylbehandlingen. Det rör sig om runt 4 000 personer.

Press för att betala ut pengar
EU-länderna lovar att betala ut de tre miljarder euro som de redan en gång har lovat Turkiet. Pengarna ska användas som stöd till flyktingar i landet. Därutöver får Turkiet löfte om ytterligare tre miljarder när de första pengarna har använts.
Visumliberalisering
EU åtar sig att snabba på processen för att öppna för visumfrihet för turkiska medborgare i slutet av juni. Men Turkiet måste först leva upp till alla 72 krav som följer av visumavtalet.
 Medlemsförhandlingar
Före utgången av juni månad ska ett nytt kapitel öppnas i EU:s förhandlingar om medlemskap med Turkiet. Det gäller kapitel 33 som omfattar budgetfrågor och ländernas inbetalningar av moms och tullavgifter till EU-budgeten.


Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00