Historien går igen när S hindrar kvinnligt företagande
40 år efter löntagarfondsdemonstrationerna drar socialdemokratiska styren undan mattan för främst kvinnligt företagande genom att omöjliggöra fortsatt verksamhet för privata alternativ inom den enorma välfärdssektorn. Det skriver det moderata företagarrådet i Stockholms län.
Moderata företagarrådet i Stockholms län
Se undertecknare i faktarutanSocialdemokraterna har som rutin att motarbeta företagare. Allra särskilt riktar man dock sina begränsande åtgärder mot kvinnliga företagare inom välfärden. Det sker här och nu en kraftig attack mot jämställdheten i Stockholmsregionen och övriga Sverige.
Inom många områden har jämställdhetsarbetet kommit långt i Sverige och vi framhåller oss gärna som ett föredöme. Men det finns ett stort undantag, där vi till och med ligger i botten inom EU, vilket är andelen kvinnliga företagare. Endast en av fyra företagare i Sverige är kvinnor och utvecklingen går heller inte framåt.
En grundläggande jämställdhetsfråga
Underrepresentation av kvinnor bland Sveriges företagare begränsar tillväxten och förhindrar den samhällsnytta mer kvinnligt företagande skulle kunna ge. Det är också en grundläggande jämställdhetsfråga då färre kvinnliga företagare innebär att kvinnor äger mindre och har mindre kapital än männen. Situationen är allvarlig och det skulle behövas krafttag för att understödja att fler kvinnor ska kunna starta och ha stabila och förutsägbara förutsättningar att driva och utveckla företag.
Det finns många aspekter på vad som orsakar detta men vi vill här fästa uppmärksamheten på ett viktigt perspektiv. Socialdemokraterna går nu till kraftig attack mot företagande inom ramen för de skattefinansierade verksamheterna såsom skola, förskola, äldreomsorg och sjukvård. Detta hotar inte bara valfriheten för medborgarna utan hämmar också utvecklingen inom en mycket omfattande del av det svenska samhället där kvinnor dominerar arbetsmarknaden och genom sin kompetens skulle kunna starta fler företag och utveckla dessa branscher.
Skarpa signaler och beslut från socialdemokratiska styren om att återta eller dra undan de ekonomiska förutsättningarna för de framgångsrika välfärdsföretag som nu finns är ett slag mot företagande i allmänhet och kvinnligt företagande i synnerhet. Vänsterstyrenas behov av politisk kontroll och klåfingrighet hämmar och diskriminerar den kvinnliga företagsamheten.
Borgerliga styren driver på utvecklingen
Det finns en motbild, borgerliga kommuner och regioner fortsätter att driva på utvecklingen för att det ska bli enklare att starta och driva företag även inom den skattefinansierade sektorn i vårt land. Regeringen har också initierat åtgärder för att understödja kvinnligt företagande, bland annat genom uppdrag till Tillväxtverket. Men den riktning det politiska styret under Socialdemokraternas ledning tagit i Stockholmsregionen är alarmerande, den hämmar jämställdheten och diskriminerar kvinnligt företagande. Utvecklingen måste vändas.
Historien går igen.
Socialdemokraterna har under årens lopp haft en vilja att genom politiska beslut ta över privata företag. Den 4 oktober är det 40 år sedan uppemot 100 000 personer reste till Stockholm för att demonstrera mot den socialdemokratiska regeringens förslag att införa löntagarfonderna. Demonstrationen var unik och visade med all tydlighet från folkdjupet att fri företagsamhet hade ett enormt värde för många. Löntagarfonderna gick ut på att ägandet succesivt skulle flyttas från de nuvarande ägarna till fackföreningsdominerande fonder finansierat av företagens vinster.
Socialdemokraterna drar undan mattan
Fyra decennier senare drar socialdemokratiska styren undan mattan för främst kvinnligt företagande genom att omöjliggöra fortsatt verksamhet för privata alternativ inom den enorma välfärdssektorn. Historien går igen.
Företagen utgjorde emellertid då och utgör alltjämt en avgörande byggsten i vår välfärd samtidigt som de skapar arbetstillfällen, främjar innovation och driver ekonomisk tillväxt som gynnar hela Sverige. Att andelen kvinnliga företagare ökar är avgörande för jämställdheten. Kvinnligt företagande måste understödjas, inte hindras. Socialdemokraternas begränsningar av privat drivna verksamheter inom välfärden måste därför omedelbart stoppas.
Merit Frost Lindberg
Ordförande Moderata Företagarrådet Stockholm stad och län
Leif Gripestam
Vice ordförande Moderata företagarrådet Stockholm stad och län
Michaela Fletcher
Förbundsordförande Moderaterna Stockholms län
Christofer Fjellner
Oppositionsborgarråd och Moderaternas gruppledare i Stockholms stadshus