Om  
Erik Bergkvist
Linus Glanzelius

Han efterträder avliden EP-ledamot

I onsdags kom beskedet att den socialdemokratiske EU-parlamentsledamoten Erik Bergkvist har avlidit. Nu står det klart att Linus Glanzelius ersätter honom under den återstående delen av mandatperioden.

Linus Glanzelius ersätter Erik Bergkvist under de återstående månaderna av mandatperioden.
Linus Glanzelius ersätter Erik Bergkvist under de återstående månaderna av mandatperioden.Foto: Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet
Albin Bohlin

EU-parlamentarikern Erik Bergkvist (S) avled i onsdags efter en tids sjukdom. Han hade då varit parlamentsledamot sedan det senaste valet 2019.

Läs också

Under fredagen meddelar den svenska socialdemokratiska gruppen i EU-parlamentet att Linus Glanzelius efterträder Erik Bergkvist. Glanzelius arbetar i dag som påverkansansvarig på LO:s kansli i Stockholm och har tidigare varit politiskt sakkunnig för statminister Magdalena Andersson (S) och för utrikesminister Ann Linde (S). Han har dessutom bakgrund inom Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU.

– Jag hoppas att mina erfarenheter ska komma till nytta för att hantera det allvarliga läget vi befinner oss i just nu. I tider av kris och osäkerhet krävs ökad sammanhållning i Europa. Jag kommer göra mitt yttersta för att stå upp för svenska folkets intressen i EU, skydda hushållens ekonomi och värna om vår gemensamma säkerhet, säger Linus Glanzelius i ett pressmeddelande.

Han väntas godkännas som ledamot nästa vecka och ska då även ta över samtliga Erik Bergkvists uppdrag som ledamot i transportutskottet och regionala utvecklingsutskottet, samt som ersättare i industri- och energiutskottet. Linus Glanzelius kandiderade för Socialdemokraterna i EU-valet 2019, då på åttonde plats.

Nämnda personer

Erik Bergkvist

Europaparlamentariker (S), ledamot i partistyrelsen
Doktor i nationalekonomi (Umeå uni., 2001)

Linus Glanzelius

EU-parlamentsledamot (S)
Masterexamen i Europakunskap (Göteborgs uni. 2015)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00