Om  
Erik Bergkvist

S-parlamentarikern Erik Bergkvist sörjs av partikollegor

Socialdemokraternas EU-parlamentariker Erik Bergkvist har avlidit efter en tids sjukdom. ”Det är en stor sorg”, säger partisekreteraren Tobias Baudin till Altinget.

Socialdemokraternas EU-parlamentariker sedan 2019, Erik Bergkvist, har avlidit.
Socialdemokraternas EU-parlamentariker sedan 2019, Erik Bergkvist, har avlidit.Foto: Fredrik Persson, Anders Wiklund, Henrik Montgomery/TT
Axel Hyttnäs TelinMiranda Olsson

EU-parlamentarikern Erik Bergkvist (S) har avlidit, rapporterar SVT Västerbotten.

Erik Bergkvist valdes in i Europaparlamentet efter förra valet, 2019. Innan han tog plats i parlamentet var han regionråd i Region Västerbotten, mellan 2008 och 2019.

Det var i november förra året som Bergkvist berättade i ett inlägg på Facebook att han drabbats av lungcancer.

Andersson: Tungt besked

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson kommenterar beskedet på Instagram.

”Jag har nåtts av det tunga beskedet att vår Europaparlamentariker och min partikollega Erik Bergkvist har gått bort”, skriver Andersson och fortsätter:

”Erik var en aktiv socialdemokrat med ett brinnande engagemang för politiken. Han arbetade under decennier i regionpolitiken hemma i Västerbotten och sedan 2019 var han en av våra fem parlamentariker i EU. Mina tankar är hos Eriks familj, vänner och närstående.”

Även partisekreterare Tobias Baudin säger att hans tankar går till Erik Bergkvists närmaste.

– Det är en stor sorg i hjärtat. Han har betytt väldigt mycket både för norra Sverige och vårt parti. Inte minst i hans egenskap av regionråd, men också hans gärning i parlamentet där han verkligen har hållit i norra Sverige-frågorna ända till Bryssel, säger han till Altinget.

– Han har verkligen värnat vårt parti och varit en riktig partivän. Det tror jag att alla kan skriva under på, att Erik alltid satt partiet först.

”Pragmatisk och prestigelös”

Flera EU-parlamentariker har reagerat på beskedet om Erik Bergkvists bortgång på X.

”Mina tankar går till hans familj, anhöriga och Socialdemokraterna. Erik var en politiker-kollega som var mycket uppskattad. Pragmatisk, nyfiken och alltid med Sveriges bästa för ögonen”, skriver Tomas Tobé (M).

Pär Holmgren (MP) skriver:

”Jag nås av den sorgliga nyheten att min kollega i Europaparlamentet, Erik Bergkvist gick bort igår, efter en tids sjukdom.”

EU-parlamentarikern Sara Skyttedal skriver att det är med sorg som hon tar del av nyheten.

”Han var den allt mer sällsynta form av socialdemokrat som pragmatiskt och prestigelöst försökte samla stöd för Sveriges bästa”, skriver hon i sitt inlägg.

Erik Bergkvist avled under tisdagen. Han blev 58 år gammal.

Nämnda personer

Erik Bergkvist

Europaparlamentariker (S), ledamot i partistyrelsen
Doktor i nationalekonomi (Umeå uni., 2001)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024