Genombrott för Sverige i Nato: Erdogan lovar att godkänna anslutning

VILNIUS: Dagen före ett epokgörande toppmöte om Ukraina och upprustning i öst lyckades Natos generalsekreterare landa en kompromiss som gör att Sverige kan gå med i försvarsalliansen. "En historisk dag", sade Jens Stoltenberg.

Nu verkar det som att Turkiets president, Recep Tayyip Erdogan, är redo att häva sin blockad mot Sverige.
Nu verkar det som att Turkiets president, Recep Tayyip Erdogan, är redo att häva sin blockad mot Sverige.Foto: Henrik Montgomery/TT
Thomas Lauritzen

– Det här är en historisk dag. Vi har nu ett tydligt åtagande från den turkiske presidenten att han kommer att lägga fram Sveriges anslutning för godkännande av det turkiska parlamentet så snart som möjligt, sade generalsekreterare Jens Stoltenberg på måndagskvällen.

– Det är bra för Sverige, bra för Turkiet och bra för hela alliansens säkerhet, sade han.

Därmed ser det ut som att Sverige inom relativt kort tid kommer att kunna följa Finland in i försvarsalliansen och bli Natos 32:a medlemsland.

Erdogan får löften från Sverige och Nato

Nu verkar det som att Turkiets president, Recep Tayyip Erdogan, är redo att häva sin blockad. Och därmed väntas Ungern följa efter, sade Jens Stoltenberg på måndagskvällen.

I utbyte för sitt accepterande av Sveriges anslutning verkar president Erdogan ha blivit lovad ett särskilt bilateralt säkerhetssamarbete med Sverige, samt att en särskild samordnare för terrorismbekämpning i Nato ska utnämnas för första gången.

På ett tämligen unikt sätt har Erdogan också lyckat få till en indirekt koppling mellan Natos utvidgning och ett försök att återuppliva Turkiets strandade EU-förhandlingar.

Det orsakade förvirring under måndagen att president Erdogan strax före sin avresa från Turkiet höll ett tal i turkisk tv där han kopplade samman frågan om svenskt Natomedlemskap med EU:s frysta anslutningsförhandlingar med Turkiet.

På toppmötets dagordning

Tisdag-onsdag 11-12 juli samlas ledare och ministrar från Natos 31 länder till toppmöte i Litauens huvudstad Vilnius.

Huvudämnena är:

  • Ukrainas önskan att gå med i Nato.
  • Nya avtal om långsiktigt militärt stöd och olika säkerhetsgarantier för Ukraina.
  • Sveriges förväntade medlemskap i Nato.
  • Nya regionala försvarsplaner för norra, centrala och södra Europa.
  • Stärka ländernas åtagande att investera minst två procent av sin BNP i försvaret.
  • Formell bekräftelse om att Jens Stoltenberg fortsätter i ytterligare ett år som generalsekreterare.
     

– Först måste vägen öppnas för Turkiets EU-medlemskap, och sedan öppnar vi för Sverige, precis som vi har gjort för Finland, sade Recep Tayyip Erdogan enligt AFP.

Turkiets avstannade förhandlingar med EU

Den kopplingen kritiserades tidigare under kvällen av Tysklands förbundskansler Olaf Scholz. Han påpekade att de två processerna inte har något att göra med varandra.

– Därför tycker jag inte att det ska förstås som ett sammanhängande ämne, sade Scholz enligt Der Spiegel.

Turkiets nästan 20 år gamla anslutningsförhandlingar med EU har varit låsta sedan 2018 eftersom Erdogans regim inte uppfyller EU:s krav på respekt för demokratiska grundregler, yttrandefrihet och rättsväsendets oberoende.

Under ett antal år har Recep Tayyip Erdogan själv framstått som en ledare som medvetet distanserat sig mer och mer från EU. Därför kom det som en överraskning att den turkiske ledaren plötsligt vill tala om EU-medlemskap igen. Detta förvirrade naturligtvis också den svenska delegationen, eftersom det inte har något att göra med Sveriges anslutning till Nato.

Rådets ordförande träffade Turkiets ledare

Ändå kom det att spela en roll. Under kvällen hölls också ett möte mellan Erdogan och Europeiska rådets ordförande Charles Michel, som är gäst på Natotoppmötet.

Efteråt framkom det att Michel hade lovat president Erdogan att ”arbeta för ett återupplivande” av processen i EU:s förhandlingar om Turkiets anslutning.

Jens Stoltenberg sade på måndagskvällen att den svenska statsministern också lovat att arbeta för att blåsa nytt liv i EU:s förhandlingar med turkarna som en del av avtalet.

– Det är inte en Nato-fråga. Men Sverige som EU-land har sagt att man aktivt kommer att stödja Turkiets försök att återuppta förhandlingarna med EU, säger Stoltenberg.

– Det har inget med Nato att göra, men jag välkomnar det, säger han.

(Ulf Kristersson å sin sida tonade ner eventuella svenska löften gällande EU något vid sin pressträff under kvällen. Expressen rapporterar att han beskriver Sveriges roll i den processen i ordalagen att Sverige ”fortsatt bejakar ett närmare samarbete mellan unionen och Turkiet”.)

Nämnda personer

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

Joe Biden

USA:s president (Demokraterna)
Kandidatexamen i historia och statskunskap (University of Delaware) och kandidat i juridik (Syracuse University, 1968)

Jens Stoltenberg

Generalsekreterare Nato
Ekonom (Oslo uni., 1987)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00