Folkvalda ökar trycket om flyktingkris

MIGRATION. En majoritet i EU-parlamentet sätter press på medlemsländernas att ta emot fler flyktingar. På torsdagen röstade parlamentet för en omfördelning av 120 000 personer som finns i Italien, Grekland och Ungern.

Per-Anders Sjögren

I måndags kunde EU:s justitie- och migrationsministrar inte nå en lösning om det förslag om en jämnare fördelning som kommissionen lade fram i förra veckan. Ministerrådet antog dock en slutlig fördelning av de 40 000 flyktingar i Italien och Grekland och som EU-ledaren enades om i juni. Men beslutet att fördela ytterligare 120 000 personer sköts upp. Frågan kommer ny att tas upp på ett extra möte som äger rum nu på tisdag, den 22 september.

Inför detta möte ökar nu trycket på medlemsländerna att komma överens genom EU-parlaments beslut. Formellt behöver inte länderna vara eniga, då detta är en fråga som kan avgöras genom ett beslut med kvalificerad majoritet. Men samtidigt är det en så känslig fråga att den helst ska avgöras genom någon form av konsensus.

Grannskap i brand

I parlamentet är stödet starkt för EU-kommissionens plan för omfördelning av asylsökande och EU-kommissionären Dimitris Avramopoulos vill få EU-länderna att agera.

– Migrationstrycket försvinner inte bara för att vi låtsas att det inte finns. Vårt grannskap brinner, sade han i debatten före beslutet.

Han poängterade att det inte finns en enda lösning på krisen. Det handlar om att bekämpa orsaken, stötta och samarbeta med grannländer, att skydda EU:s gränser bättre, att bekämpa smugglare, att öka mottagningskapaciteten i de länder som är mest utsatta och att samtidig försäkra de som flyr ett skydd.

Kritiker

Men det finns ett motstånd mot EU-kommissionens planer. I parlamentet företräds det av de EU-skeptiska och nationalistiska partigrupperna. De anser bland annat att EU ska ta emot färre asylsökande, och att hjälpen istället ska sättas in i de områden där konflikten pågår samt i flyktinglägren.

– EU riskerar nu mer än någonsin att skakas av nya terrordåd som en följd av denna sanslösa politik. Samtidigt ser vi på medan människor som blir kvar i konfliktområdena och i flyktingläger riskerar att drabbas av svält och sjukdomar. Solidaritet är att hjälpa så många som möjligt, sade Kristina Winberg, Sverigedemokraterna.

Ekonomiskt stöd

Talmannen Martin Schulz underströk strax före omröstningen att det är en historisk utmaning att ta emot den stora mängden flyktingar och att detta är något som EU endast kan klara av gemensamt.

– Konflikten i Syrien har pågått i fem år och ingen politisk lösning är i sikte, sade Schulz.

Han pekade på att Syriens grannländer, Turkiet, Libanon och Jordanien har fått att emot  merparten av dem som har flytt undan kriget och att dessa länder måste få stöd ur EU-budgeten. De pengar som finns avsatta i budgeten måste användas för att stötta länderna, uppmanade Schulz.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00