Om  
Helene Öberg

Ex-statssekreterare ny ordförande för Kulturhuset Stadsteatern

Amanda Linds tidigare statssekreterare Helene Öberg blir ny ordförande för Kulturhuset Stadsteatern.

Axel Hyttnäs Telin

Från 2019 till 2021 var Helene Öberg statssekreterare hos kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP). Innan det hade hon samma titel hos utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

Efter det tackade hon ja till ordförandeuppdraget för Svensk biblioteksförening. Nu blir hon ordförande igen – för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

”Det är ett fritidsuppdrag så jag fortsätter med mina studier och övriga åtaganden enligt plan”, skriver hon i ett inlägg på Linkedin.

Vill hålla armlängds avstånd

Ordförandeskiftet på Kulturhuset sker efter den rödgröna vinsten i Stockholms stad. Helene Öberg vill se att barn ska gå på teater och konsert efter två års frånvaro på grund av pandemin.

– Jag ser fram emot att arbeta med att få barn över hela Stockholm att upptäcka kulturen, säger hon i ett pressmeddelande.

– Med tanke på hur läget ser ut på riksplan så är det viktigare än på länge att vi värnar det fria kulturlivet. Jag är mycket angelägen om att hålla en armlängds avstånd till kulturen.

Bakgrund inom civilsamhället

Helene Öberg har tidigare varit generalsekreterare för riksförbundet Sveriges makalösa föräldrar och biträdande generalsekreterare för Ungdomens nykterhetsförbund, UNF.

Inom politiken har hon varit oppositionsråd med fokus på hälso- och sjukvårdsfrågor för MP i Region Stockholm. Från 2000 till 2003 var hon också förbundssekreterare för ungdomsförbundet Grön ungdom.

Nämnda personer

Helene Öberg

Ordförande Svensk biblioteksförening, ordförande Kulturhuset Stadsteatern, tillträdande generalsekreterare Svenska brukshundklubben
Studier till lärare i svenska och svenska som andraspråk (Malmö högskola)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00