De kan ta över efter Annie Lööf

Centerpartiets valberedning har presenterat sina tre kandidater för partiledarposten. Elisabeth Thand Ringqvist, Muharrem Demirok och Daniel Bäckström ska söka medlemmarnas förtroende inför partiets extrastämma i februari.

Daniel Bäckström, Elisabeth Thand Ringqvist och Muharrem Demirok kan efterträda Annie Lööf som Centerpartiets partiledare i februari.
Daniel Bäckström, Elisabeth Thand Ringqvist och Muharrem Demirok kan efterträda Annie Lööf som Centerpartiets partiledare i februari.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Miranda OlssonJohan Manell

Centerpartiets valberedning har presentar vilka tre kandidater som får åka ut på en turné inför den extra partistämman den 2 februari 2023. Innan dess ska valberedningen peka ut vilken av kandidaterna den förespråkar.

  • Daniel Bäckström valdes i höstas till ny gruppledare för Centerpartiet i riksdagen. Han har tidigare varit partiets landsbygdspolitiska och försvarspolitiska talesperson.
  • Elisabeth Thand Ringqvist är riksdagsledamot sedan valet men har länge varit aktiv i partiet, bland annat som kanslichef och politiskt sakkunnig hos Maud Olofsson. Hon har tidigare varit vd för Företagarna och är partiets näringspolitiska talesperson.
  • Även Muharrem Demirok sitter i riksdagen. Han har tidigare varit kommunalråd i Linköping och är numera Centerpartiets utbildningspolitiska talesperson.

Altinget har frågat de tre kandidaterna vad som gör dem lämpade, vad de vill med partiet framåt och vilka partier de vill samarbeta med:

Vad med dig sticker ut och gör dig mest lämpad av de tre kandidaterna?

– Det ena är att jag har väldigt mycket erfarenhet av ledarskap och organisationsförändringar. Det andra är att jag är både stad och land i en person. Jag är vald från Stockholms stad men har jobbat väldigt mycket senaste fem-sex åren i Jämtland där jag också är uppväxt, säger Elisabeth Thand Ringqvist.

– Jag har en annan typ av bakgrund. Jag är född och uppvuxen i Stockholms förorter – i betongen. Jag har också gjort en resa till att bli östgöte och har varit kommunalråd under väldigt många år. Jag har också en tydlig förankring i de vardagsnära frågorna. De frågorna vill jag gärna lyfta med in i det fortsatta arbetet. Det tror jag kan vara en av mina tydligaste fördelar, säger Muharrem Demirok.

– Jag kan bara utgå från mig själv. Jag har ett gott helhetsperspektiv. Jag har lätt att agera pragmatiskt och konstruktivt och erfarenhet av att förhandla och ta ansvar. Bakgrunden som kommunstyrelseordförande i en kommun som Säffle, med tydlig landsbygdsprofil, är erfarenheter som jag bär med mig i det politiska arbetet, säger Daniel Bäckström.

Vad ska Centerpartiet fokusera på framåt?

– Vi måste absolut utveckla vår sakpolitik som är nära människors vardag. Det jag ser är en ganska utbredd känsla av vanmakt oavsett om man är i Stockholm eller på landsbygden. På landsbygden upplever man att myndighetsservicen har flyttat därifrån. Samtidigt när det offentliga kommer dit är det med krav på hur du ska sköta din skog eller din jakt eller för att lägga ned en skola. Centerpartiet har ju kunskapen om det här och kan också lyssna in det människor säger och sen utveckla vår politik på ett opopulistiskt sätt, säger Thand Ringqvist.

– En av våra största utmaningar nu är att analysera var vi är, jobba tydligt framåt men sen också förenkla vårt budskap. Få fram de vardagsnära frågorna. Ibland kan det kanske tyckas att vi har varit lite för abstrakta och lite otydliga vad vi vill. Där behöver vi nog vara tydligare. Vi kommer att vara en knivskarp liberal opposition under den här mandatperioden. Men vi kommer också att kunna stödja regeringen där de faktiskt lägger fram bra förslag, säger Demirok.

– Vi har en väldigt viktig uppgift i svensk politik. Vi har en tydlig plattform och vi är ett alternativ. Vi har också en tydlig oppositionsuppgift att förvalta på bästa sätt. För mig handlar det om att utveckla partiet i hela Sverige ner till sockennivå . Att det finns en närvaro med centerpartister som lyssnar och agerar i det lokala och regionala och utifrån det forma en nationell politik som förenar många olika intressen. Men också göra tydliga prioriteringar för framtiden och vad vi kan göra tillsammans, säger Bäckström.

Vilka partier ska Centerpartiet samarbeta med, Elisabeth Thand Ringqvist?

– Vi får väl se fram till nästa val hur det ter sig och när nästa val är. Om det kommer ta fyra år eller inte. Det verkar som att partierna inte håller sams internt. Det Centerpartiet ska göra är att utveckla den liberala agendan och sakpolitiken i det. Jag kommer inte inleda några förhandlingar med Sverigedemokraterna.

Kan du sitta i en regering med Socialdemokraterna?

– Alla partier som ankrar sin politik i mitten kan vi samarbeta med. Det var så Moderaterna gjorde när vi gick med i Alliansen.

Kan du samarbeta med Vänsterpartiet?

 Jag kan inte se några tecken i dag på att Vänsterpartiet vill ankra sin politik i mitten av Sveriges politik.

Vilka partier ska Centerpartiet samarbeta med, Muharrem Demirok?

– Det finns ett helt hav av partier att samarbeta med i riksdagen om man bortser från de två ytterkantspartierna. Just nu runt om i Sverige går det en våg där man hittar varandra över blockgränsen. Jag tycker man ska ta lärdom av de samarbeten som finns runtom i Kommunsverige för de är oerhört inspirerande och väldigt framåtriktade.

Så du förespråkar i princip den nuvarande linjen?

 Jag tror att det finns goda förhoppningar att hitta till varandra i Alliansen igen. Nu prövar man det här och ganska snart kan man inse att gräset inte var grönare på andra sidan. Nu kommer man att ha provat att samarbeta i fyra år med ett högerkonservativt, nationalistiskt nästan reaktionärt parti och man inser vad det faktiskt kan medföra för svårigheter.

Vilka partier ska Centerpartiet samarbeta med, Daniel Bäckström?

 Där vi kan hitta överenskommelser ska vi göra det. Det kommer vara frågor som hanteras i riksdagen där vi säkert kommer ha en enig riksdag. Sen är det också beroende på vad regeringen lägger fram för förslag där Sverigedemokraterna har ett avgörande inflytande. Vi har en självständig oppositionsroll och vi kommer att pröva och ta ställning till varje fråga.

Men kan det vara aktuellt att samarbeta med SD eller V i framtiden?

 Jag är en typisk centerpartist med en borgerlig utgångspunkt och mittenposition. Jag känner och ser att den politik som har format regeringsunderlaget har dragit iväg från Centerpartiets grundläggande värderingar. Det är inget som ligger nära mig. Inte heller kan jag säga att jag ligger nära vänsterpartistisk politik. Nu kommer vi få arbeta med hur partiet ska utvecklas kommande åren. Så får vi återkomma till hur kommande valrörelse och kommande konstellationer kan utkristalliseras när vi har eventuella valresultat på bordet.

Men det låter som att det är nån slags mittenlösning som skulle vara din favorit?

 Det är en fråga som ligger helt i händerna på partistämmor och i vilken riktning medlemmarna vill att vi ska gå.

Läs också

Nämnda personer

Elisabeth Thand Ringqvist

Riksdagsledamot (C), andre vice gruppledare, vice ordförande i näringsutskottet
Civilekonom (Handelshögskolan i Stockholm, 1995)

Muharrem Demirok

Partiledare Centerpartiet
Fil. kand i statsvetenskap (Linköpings uni., 2003)

Daniel Bäckström

Riksdagsledamot och gruppledare (C), landsbygds- och försvarspolitisk talesperson
Karlstads uni.

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00