Debatt

Dadgostar (V): Vi tågar för vården

DEBATT. Kanske har vi trott att vår välfärd är så stark att lite nedskärningar inte spelar så stor roll? Nu tittar vi rakt ner i en avgrund av brister. Arbetarrörelsen bör tåga för satsningar på vård och omsorg i år, skriver vice partiledare Nooshi Dadgostar (V).

Vänsterpartiets förstamajtåg i Göteborg 2019. 
Vänsterpartiets förstamajtåg i Göteborg 2019. Foto: Adam Ihse/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Nooshi Dadgostar (V)
Riksdagsledamot och vice partiledare


Arbetarrörelsen firar första maj mitt under brinnande pandemi i år. Digitalt, eftersom den sociala distanseringen har satt stopp för de fysiska tågen. Med ballonger och rött tyg hängandes ifrån fönstren. Stämningsfull sång och traditionsenlig sol (får man hoppas).

Målet är att bygga ett tryggare samhälle. Det var länge sedan det var så aktuellt som nu.

När smittan spreds

Vi som aldrig trodde vi skulle bli arbetslösa blev det. Vi som trodde vi skulle hålla oss friska livet ut märkte att det inte var så lätt. Den som trodde att vårdbiträden eller undersköterskor gör ett enkelt jobb har kommit på bättre tankar. Vi trodde att vi var skyddade, men var det inte. Så kände åtminstone några när smittan spred sig.

Vad bolagen föredrar

Det som inte fungerar i kris, det fungerar inte heller i vanliga fall. 

Nooshi Dadgostar (V)
Riksdagsledamot och vice partiledare

Det brukar heta att det som fungerar i vanliga fall också är bäst i kris.

En stor del av de avlidna i Stockholmsområdet har smittats i äldreomsorgen. Stockholm har gått längst i Norden när det gäller privatiseringen av äldreomsorgen. Över 80 privata bolag driver hemtjänst i stan. Som doktoranden i äldrerätt Mirjam Katzin skriver går det inte att styra bolagen. De följer bara orden på ett avtal som kan ha skrivits för många år sedan.

Nooshi Dadgostar (V), vice partiledare.
Nooshi Dadgostar (V), vice partiledare. Foto: Jessica Segerberg

Så sent som i vintras tog Stockholms äldreborgarråd dessutom bort kravet på fasta anställningar, eftersom han uppfattade att bolagen föredrog timanställningar.

Fungerar inte

Men äldreomsorgen har länge blivit fattigare, 96 procent av kommunerna gör nedskärningar i äldreomsorgen till och med i år. Och det har det gjorts i 20 år. Arbetsvillkoren har försämrats. Vinstdrivande omsorgsbolag har slimmat organisationer och skurit ned bemanningen. I Stockholm kan i dag en äldre som har hemtjänst få besök av 25 olika personer inom loppet av två veckor.

Allt detta har inte fungerat mot smittspridningen mitt i krisen. Och det fungerar inte i vanliga fall heller.

"Gäller också vanliga fall"

Vi märker liknande privatiseringsproblem i sjukvården. Här görs heroiska insatser i dag. Alla behöver hjälpas åt och kraftsamla åt samma håll, annars riskerar många att bli mycket sjuka.

Att göra coronatester på den som har pengar, i stället för på hemtjänstpersonal, är ett livshotande val. Det är svårt att förstå varför friskare personer, ibland med privata sjukvårdsförsäkringar, ska uppta läkares tid när vi har sjukvårdsköer. Det gäller i en pandemi. Men det gäller också i vanliga fall.

Att inte kunna samordna äldreomsorgen när en ny situationen uppstår kan utsätta äldre personer för direkt livsfara. Pressade scheman, timanställningar och dålig utbildning skapar stora risker. Det är dåligt i pandemi. Men det gäller också vanliga fall.

Tittar ner i avgrunden

Sverige verkar ha gått längst när det gäller att privatisera och dra ner på den offentliga tryggheten. A-kassan är trots den stora höjningen regeringen gjort nu, fortfarande bara okej i ett OECD-sammanhang.

Kanske har vi trott att vår välfärd är så stark att det inte har spelat så stor roll med lite nedskärningar? Nu står vi allihop och tittar rakt ner i den avgrund av brister som de senaste veckorna har visat oss.

Vad vi bör tåga för

Det som inte fungerar i kris, det fungerar inte heller i vanliga fall. Tillsammans behöver vi nu göra de nödvändiga satsningarna på vården och omsorgen.

Det är vad arbetarrörelsen bör tåga för i år.

Nämnda personer

Nooshi Dadgostar

Partiledare Vänsterpartiet
Juridikstuderande (Stockholms uni., 2009-)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024