Centerns kommunras – backar i alla de starkaste fästena

Centerpartiet backade i riksdagsvalet. Men inte i närheten så mycket som i partiets starkaste kommuner. I Kiruna rasar partiet med över 20 procentenheter. Och stödet för partiet minskar i samtliga kommuner där C var som starkast i valet 2018.

Centerledaren Annie Lööf meddelar sin avgång. Partiet backade i riksdagsvalet men på kommunal nivå var det på sina håll betydligt värre.
Centerledaren Annie Lööf meddelar sin avgång. Partiet backade i riksdagsvalet men på kommunal nivå var det på sina håll betydligt värre.Foto: Anders Wiklund/TT
Johan Manell

Annie Lööf har meddelat sin avgång. En av anledningarna hon lyfte på pressträffen var att partiet backat i riksdagsvalet. Samtidigt sade hon att ”Vi kommer trots tillbakagången vara en stark kraft även framåt i kommuner och regioner”.

Det kommer att dröja innan vi vet i hur många kommunala styren som Centerpartiet kommer att ingå. Men redan nu går det att konstatera att partiet har tappat rejält i de kommuner där Centern fick högst stöd för fyra år sedan.

Kirunakrasch

2018 röstade 42,5 procent på partiet i Nordmalings kommun – flest centerväljare i hela landet. Partiet är fortsatt störst i kommunen men backar med 10,8 procentenheter i årets val.

Det är dock långt ifrån det värsta väljartappet. I Kiruna backar Centerpartiet från 32,9 procent år 2018 till 9,7 procent år 2022. Ett ras på 23,2 procentenheter.

Och det finns fler exempel. I Dals-Ed backar partiet med 16,4 procentenheter. I Mönsterås och Arvidsjaur med 14,5 och i Bräcke med 10,2. Faktum är att stödet för C har minskat i alla de 10 kommuner där partiet var som starkast för fyra år sedan.

Förlorade förstaplatser

I 9 av de 10 kommunerna var Centern förra valet största parti. Men så ser det inte ut fyra år senare.

Socialdemokraterna har gått om partiet i Dals-Ed, Mönsterås, Bräcke, Rättvik och Kiruna. I Dals-Ed har dessutom Moderaterna gått förbi medan Kiruna även här står för det jobbigaste Centertappet. Förutom S och M har också Kristdemokraterna i dag ett högre stöd än C i kommunen.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00