Klartecken till nytt forskningsfartyg

Sveriges miljömyndigheter kommer att få sin efterlängtade båt. Det meddelar miljöminister Lena Ek.

Ett forskningsfartyg som klarar 16 dagar ute till havs utan bunkring, är 63 meter långt, tar en besättning på 13 man och har plats för upp till 23 forskare ombord - och kostar 430 miljoner konor. Det vill Sveriges miljömyndigheter ha och det ska de få. Det har regeringen beslutat, meddelar miljöminister Lena Ek (C) genom sin pressekreterare.

Det är tre år sedan forskningsfartyget Argos togs ur bruk på grund av asbest ombord. Sedan dess klarar miljömyndigheterna av sin miljöövervakning bland annat genom att SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, lånar fartyg genom ett samarbete med Danmark och SMHI genom en motsvarande överenskommelse med Finland.
Dessa lösningar anses dock inte vara hållbara i längden, inte minst eftersom behoven av miljöövervakning kommer att öka ytterligare i framtiden genom nya EU-krav.

Forrige artikel Attefall pressar kommunerna om byggande Attefall pressar kommunerna om byggande Næste artikel Fler brott ska straffas tidigt
Debatt: Alla måste ta steg framåt i antikorruptionsarbetet

Debatt: Alla måste ta steg framåt i antikorruptionsarbetet

DEBATT. Coronapandemin är en hård prövning för den offentliga sektorn med press på brådskande upphandlingar och stora utbetalningar av stöd. Detta förstärker anledningen att vara vaksam för korruption, skriver generalsekreteraren för Institutet mot mutor.