Handikappade byts ut mot HBTQ

EU. När regeringen nominerar Sveriges representanter i Europeiska ekonomiska och sociala kommittén de kommande fem åren petas företrädarna för Handikappförbunden och Sveriges Konsumenter. In kommer i stället RFSL och LSU, Sveriges ungdomsorganisationer.

Vid pressträffen efter torsdagens regeringssammanträde bjöd regeringen på Pride-bakelser.
Vid pressträffen efter torsdagens regeringssammanträde bjöd regeringen på Pride-bakelser.Foto: Foto: Altinget
Kristina Gauthier Reberg

Enligt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har det vart mycket kritik mot att samma organisationer har haft plats i kommittén sedan Sverige gick med i EU 1995.

– Det är rimligt med förnyelse, tycker Ylva Johansson.

Därför har regeringen mitt under Pride-veckan bestämt sig för att vika en plats i kommittén för RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter.

– Det blir första gången som en organisation för sexuellt likaberättigande ingår i kommittén, säger Ylva Johansson.

Ungdomsorganisation ska också vara med

Fakta
Europeiska ekonomiska och sociala kommittén, EESK, är ett rådgivande EU-organ som inrättades 1957. Kommissionen, ministerrådet och parlamentet kan begära yttranden från kommittén om förslag till EU-lagstiftning.

Också LSU, paraplyorganisationen för Sveriges ungdomsorganisationer, kommer att ta plats i kommittén när den nya mandatperioden börjar den 21 september.

Samtidigt förlorar Handikappförbunden och Sveriges Konsumenter sina platser

Sverige har tolv platser i Europeiska ekonomiska och sociala kommittén, EESK. Fyra platser är reserverade för arbetsgivarrepresentanter, och fyra för representanter för arbetstagare. De resterande fyra platserna går till andra intressegrupper.

De två intressegrupperna utöver RFSL och LSU i kommittén den kommande mandatperioden är Forum (Idéburna organisationer med social inriktning) och LRF, Lantbrukarnas Riksförbund.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00