Utredare om förstärkningsteamen: ”Befarade att kommunerna inte skulle ha tid”
Med inspiration från Danmark ska sex kommuner pröva förstärkningsteam i socialtjänsten. Men det kunde ha varit fler. ”Vi har haft dialoger med 23 kommuner. Det var rätt många av dem som visade intresse”, säger Martin Valfridsson, som leder delegation för brottsförebyggande åtgärder inom socialtjänstens område.
Linda Berglund
Redaktör Altinget Vård och hälsa samt Altinget OmsorgFrån början var det tänkt att fyra kommuner skulle ingå i pilotprojektet med förstärkningsteam inom socialtjänsten. Men när projektet presenterades förra veckan stod det klart att antalet utökats.
Förstärkningsteam ska ge stöd till socialtjänstens organisation med fokus på verksamhet för barn och unga på platser där kriminalitet och våld eskalerat eller där socialtjänsten är hårt ansträngd. Uppdraget att utforma pilotprojektet gick till Socialstyrelsen i höstas och i regleringsbrevet för 2024 finns ett fortsatt uppdrag med. Inspirationen kommer från det danska initiativet task forces.
- Borås kommun
- Håbo kommun
- Kalmar kommun
- Sundsvalls kommun
- Strängnäs kommun
- Uppsala kommun
Martin Valfridsson säger till Altinget att intresset från kommunernas sida varit stort, men att de valde att dra gränsen vid sex kommuner till att börja med.
– Sen kommer man ju kunna öka på det här så småningom, men det var fler kommuner som var intresserade.
Trots att Stockholm drabbats hårt av gängrelaterat våld finns kommunen inte med i detta skede av resursskäl.
– Vi har haft dialoger med både Stockholm, Göteborg och Malmö. Men samtidigt är Stockholm så enormt stort att det skulle dra jättemycket av förstärkningsteamets arbete, säger Martin Valfridsson.
Förstärkningsteamens uppdrag innebär enligt Socialstyrelsen:
- Stöd för att arbeta kunskapsbaserat med risk- och behovsbedömning hos barn och unga och insatser för att motverka normbrytande beteende eller återfall i brott.
- Stöd i utformningen av lokala insatser och arbetsformer som till exempel att införa sociala insatsgrupper (SIG) och samverkan för skola, socialtjänst, polis och fritid (SSPF), eller att förbättra samverkan med barn- och ungdomspsykiatrin.
- Stöd för sammanhang och systematik med kartläggning, analys och uppföljning för att bättre kunna överblicka, bedöma och samlat utforma ett effektivt brottsförebyggande arbete i social barn- och ungdomsvård.
– Jag tror att det absolut viktigaste blir att hjälpa kommunerna med implementeringen av beprövade arbetsmetoder som man vet fungerar för att förebygga att unga dras in i kriminalitet, säger Martin Valfridsson.
Är ni överraskade över intresset från kommunerna?
– Nej, men jag befarade att kommunerna, som är i ett utsatt läge nu, inte skulle ha tid att prioritera detta. För det här är ju ett långsiktigt sätt att arbeta, säger Martin Valfridsson.
Vad som blir nästa uppdrag för delegationen är inte klart. Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) säger till Altinget att en dialog pågår och att nya uppdrag ska presenteras i närtid.
– Men vi har ett generellt uppdrag att bistå departementet med det departementet vill ha i form av omvärldsbevakning och att sammanställa alla initiativ som pågår på området, säger Martin Valfridsson.
Slutrapporten om pilotprojekten ska redovisas i juni 2025.