Två tidigare anställda vid HVB-hemmet Prästgården dömdes

De två tidigare anställda vid HVB-hemmet Prästgården i Hagfors dömdes på tisdagen till villkorlig dom för vållande till annans död.

Rättens ordförande lagmannen Lars Holmgård sammanfattar domen vid en pressträff i Rådhuset i Karlstad. 
Rättens ordförande lagmannen Lars Holmgård sammanfattar domen vid en pressträff i Rådhuset i Karlstad. Foto: Adam Ihse/TT
Sanna Rayman

Principiellt viktig. Det kallade Visions ombudsman Jan Andersson rättegången mot de två tidigare anställda vid Plateas HVB-hem Prästgården i Hagfors, där en femårig pojke lyckades rymma och återfanns drunknad i juni förra året. Nu har de båda åtalade dömts till villkorlig dom för vållande till annans död vid Värmlands tingsrätt. 

I debatten som varit under rättegången har det inte minst från fackhåll menats att den låga bemanningen på boendet i praktiken har gjort det omöjligt för personalen att upprätthålla den punktmarkering som var nödvändig i pojkens fall.   

Åklagaren har å sin sida menat att det är de två anställda som genom bristande uppsikt över den konstaterat rymningsbenägne pojken bär ansvaret för händelsen, vilket även arbetsgivaren Humana har menat.

Rätten gick nu på denna linje och lägger enligt SVT stor vikt vid att de anställda ”låtit en dörr stå stängd såpass länge att John Walter kunnat lämna rummet genom en altandörr på HVB-hemmet”.

Kvinnornas försvarare är besvikna och oroade, även detta enligt rapportering i SVT. 

– Var ligger ansvaret i en sådan här situation när man har påtalat säkerhetsbristerna? Både personalen och Ivo har påtalat det för ledningen. Kan det få se ut så här, att man lägger ansvaret på människorna på golvet? frågar sig advokat Sofia Möller. 

Läs också
 

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00