Tidöpartierna vill ha fler dubbeldagar i föräldraförsäkringen – om pengarna finns

Regeringen och Sverigedemokraterna vill dubbla antalet föräldradagar som båda föräldrarna kan ta ut samtidigt. Men om det blir så avgörs först i höstens budget. 

Foto: Martina Holmberg /TT
Linda Berglund

De fyra partierna i regeringsunderlaget är överens om ett förslag om en mer flexibel föräldraförsäkring. Dagens stora nyhet, utropar Ebba Busch på Kristdemokraternas landsdagar på fredagen.

– Antalet dubbeldagar kommer att bli fler! Tack vare Kristdemokraterna så fördubblas dubbeldagarna, från 30 till 60 dagar – och vi ökar tidsspannet med tre månader, säger KD-ledaren.

Men det dröjer innan förslaget kan bli verklighet, och en förutsättning är att det finns ekonomiskt utrymme för det när höstbudgeten förhandlas.

”Huruvida förslagen läggs fram till riksdagen är därför beroende av budgetutrymmet och de slutliga prioriteringarna inför budgetpropositionen”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Osäker kostnad

Förslaget om en mer flexibel föräldraförsäkring finns i en departementspromemoria som regeringen nu skickar på remiss. I den föreslås att antalet dubbeldagar, alltså dagar där båda föräldrarna kan ta ut föräldrapenning, ökas från 30 till 60. Dagarna ska kunna tas ut under barnets första femton månader, mot tolv månader i dag. 

Kostnaderna för föräldraförsäkringen beräknas öka med 20 miljoner kronor under det första året och sedan fem miljoner mer om året. Ökningen första året bygger på antagandet att män kommer att ta ut mer föräldrapenning tidigare än i dag. 

Socialdepartementet konstaterar också i promemorian att kostnaderna är svåra att uppskatta, eftersom de bygger på beteendeförändringar.

Remisstiden går ut den 14 juni och lagändringarna föreslås träda i kraft 1 juli 2024.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00