Sis kan tvingas stänga platser

Statens institutionsstyrelse behöver utökade anslag för att klara av sitt uppdrag. Ökade hyror och längre vårdtider är två av förklaringarna.

Det är flera faktorer som påverkar framtiden för Statens institutionsstyrelse, inte minst Tidöavtalet, vilket har gjort det svårt att bedöma de ekonomiska behoven, säger Anna Sandahl. 
Det är flera faktorer som påverkar framtiden för Statens institutionsstyrelse, inte minst Tidöavtalet, vilket har gjort det svårt att bedöma de ekonomiska behoven, säger Anna Sandahl. Foto: Statens institutionsstyrelse
Linda Berglund

Hur uppdraget för Sis kommer att se ut framöver är oklart. Samsjuklighetsutredningen har föreslagit att tvångsvården ska flyttas till regionerna och LSU-utredningen tittar på möjligheten att införa ungdomsfängelser. Samtidigt behöver myndigheten ökade anslag för att klara sitt nuvarande uppdrag, vilket framgår av budgetunderlaget som lämnats in till socialdepartementet inför budgetförhandlingarna.

– Dels har vi pågående utredningar, dels framgår det i Tidöavtalet uppgifter som kan komma att påverka vår verksamhet på olika sätt. Det kan bli ökat behov av LVU-placeringar och vi vet inte om utredningsförslagen blir beslut. Så det är fler osäkra faktorer än vanligt, säger ekonomi- och planeringsdirektör Anna Sandahl till Altinget.

Sis är både anslags- och avgiftsfinansierat, där anslaget står för en tredjedel. I budgetunderlaget begär myndigheten en anslagsökning med 109 miljoner för 2024, och ytterligare 167 respektive 170 miljoner mer för 2025–2026. Mest pengar behövs för att trygga vård och arbetsmiljö.

Altinget logoOmsorg
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget omsorg får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00