Debatt

Replik: Tillgång till nyheter för alla är en viktig del av demokratin

Tillgång till nyheter och information för alla är en viktig del av demokratin. Jag tror inte att vi och Hörselskadades riksförbund står i varsin ringhörna i denna fråga, skriver Johan Taubert, vd för Tidningstutgivarna.

Det rimliga är att tv-bolaget SVT, som har i uppdrag att nå hela befolkningen och att fokusera på rörlig bild/kärnverksamheten, ökar just fokus på – och mängden av – det rörliga bildmaterialet och tar tillvara teknikens alla möjligheter att göra det innehållet mer tillgängligt, skriver Johan Taubert.
Det rimliga är att tv-bolaget SVT, som har i uppdrag att nå hela befolkningen och att fokusera på rörlig bild/kärnverksamheten, ökar just fokus på – och mängden av – det rörliga bildmaterialet och tar tillvara teknikens alla möjligheter att göra det innehållet mer tillgängligt, skriver Johan Taubert.Foto: Jessica Gow/TT/Pressbild TU
Johan Taubert
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Tillgång till nyheter och information för alla är en viktig del av demokratin. I detta har de statligt finansierade public service-företagen ett särskilt ansvar. Textning, talsyntes och teckenspråkstolkning är exempel på tekniker som kan användas för att göra utbudet tillgängligt för fler.

Läs också

Tidningsutgivarna (TU) representerar svenska nyhetsmedier som förmedlar fri och oberoende journalistik över hela landet. Vi är definitivt inte motståndare till public service eller textmaterial på svt.se. Det vi ifrågasätter är om SVT:s stora fokus på textbaserade nyheter sker i enlighet med de politiska beslut som ligger till grund för bolagets sändningsvillkor samt EU:s regler för statsstöd.

Vi är eniga

Jag tror inte att TU och Hörselskadades riksförbund (HRF) står i varsin ringhörna i denna fråga. Resonemanget som Mattias Lundekvarn för fram i sin debattartikel bygger på att TU skulle anse att det kommande sändningstillståndet ska innebära att SVT ska leverera samma tjänst som i dag, fast utan de många och långa artiklarna. Men så är det inte.

Vi är tvärtom helt eniga med HRF om att det kraftigt skulle devalvera SVT:s nyhetstjänst, eftersom den i dag är så textdominerad och det rörliga nyhetsmaterialet ofta är kort och ofta av generisk karaktär.

Öka fokus på rörligt material

Det rimliga är att tv-bolaget SVT, som har i uppdrag att nå hela befolkningen och att fokusera på rörlig bild/kärnverksamheten, ökar just fokus på – och mängden av – det rörliga bildmaterialet och tar tillvara teknikens alla möjligheter att göra det innehållet mer tillgängligt. Det skulle innebära att innehållet på SVT:s nyhetstjänst är tillgängligt för alla samtidigt som SVT kan fortsätta vara en viktig komponent i den samlade mediemångfalden – utan att samtidigt urholka densamma.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024