Debatt

1,5 miljoner hörselskadade behöver SVT:s texter 

Att begränsa texten i SVT på det sätt som Tidningsutgivarna förordar skulle inte leda till en stor tillströmning av prenumeranter. Den främsta konsekvensen skulle bli att hörselskadade inte kan ta del av hela SVT:s utbud, skriver Mattias Lundekvam, förbundsordförande Hörselskadades riksförbund.  

Det vore en förlust för Sveriges hörselskadade om SVT slutade med sina texter, anser debattören.
Det vore en förlust för Sveriges hörselskadade om SVT slutade med sina texter, anser debattören.Foto: Christine Olsson/TT
Mattias Lundekvam
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Public service har en viktig roll i den svenska demokratin, konstaterar Tidningsutgivarna (TU) i en debattartikel Vi håller med. Och just därför är det oerhört viktigt att SVT fortsätter publicera även i textform.

För landets 1,5 miljoner hörselskadade är det helt avgörande. Saknas text stängs vi ute från stora delar av nyhetsutbudet.

Läs också

Hörselskadade förlorar

Den som hör bra kan ta del av hela SVT:s utbud, oavsett text. Men en hel del sändningar och videomaterial saknar textning och därför är texterna oumbärliga för oss hörselskadade.

Att begränsa texten i SVT på det sätt som TU förordar skulle därför inte leda till en stor tillströmning av prenumeranter. Den främsta konsekvensen skulle bli att hörselskadade inte kan ta del av hela SVT:s utbud. Det handlar om en av fem vuxna i hela landet.

”Dörren slogs igen”

Att utestänga en så stor del av allmänheten från public service, det är inte demokratiskt. Det undergräver yttrandefriheten. Och det är helt oförenligt med public service-uppdraget. Vi har redan berövats en väsentlig del av public service, när Sveriges Radio beslutade att vrida tillbaka klockan och begränsa texten på webben. Efter flera år med nyheter i textform slogs dörren igen i ansiktet på oss hörselskadade.Och vad vann dagspressen på det? Alla andra kan fortfarande höra SR:s nyhetsinslag, men vi hörselskadade får bara tre korta rubrikpunkter.

 Vi har redan berövats en väsentlig del av public service, när Sveriges Radio beslutade att vrida tillbaka klockan och begränsa texten på webben.

TU talar vackert om ”mediemångfald”. Men mångfald för vem? Dagspressen runt om i landet publicerar i dag en hel del videos och poddar av allmänintresse – som hörselskadade inte kan ta del av, eftersom de i princip aldrig textas eller återges i textform. Här finns utrymme för förbättring.

Öka tillgängligheten

Mer textning och ökad tillgänglighet skulle definitivt göra dagspressen mer intressant för landets 1,5 miljoner hörselskadade – samt andra grupper med funktionsnedsättning och personer med annat förstaspråk. För att inte tala om alla andra som befinner sig på resa, på kontoret, på fiket eller någon annanstans där det är svårt att ha ljudet på.

Vi bidrar gärna till att dagspressen får fler prenumeranter. Men inte genom mindre text i public service, utan genom textning och annan tillgänglighet. Det vinner alla på.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00