Nya bostadsutredningar – ska bryta segregationen

Regeringen har tillsatt en rad utredningar som rör bostadspolitiken den senaste tiden. Vid dagens regeringssammanträde kom ytterligare två. En ska se över hyresmarknaden och en ska ta sig an bostadssegregationen.

Bostadsminister Johan Danielsson (S) intervjuas av Altinget i samband med regeringens sommarfika.
Bostadsminister Johan Danielsson (S) intervjuas av Altinget i samband med regeringens sommarfika.Foto: Chris Anderson/TT
Johan Manell

Sommaren innebär inte utredningsstopp. Bara under juni och juli har en rad utredningar tillsatts som rör bostadsmarknaden. Bland annat ska den tidigare statssekreteraren Leif Jakobsson utreda ett statligt ägt fastighetsbolag och en utredning om en ny förköpslag för mark för kommuner leds av professor Erika P. Björkdahl. Fastighetsregister och fastighetsförvärv utreds också och nyligen presenterades bostadsrättsregisterutredningen sitt slutbetänkande.

Men regeringen fortsätter på det inslagna spåret och vid torsdagens regeringssammanträde presenterades därför ytterligare två utredningar. En för ”ordning och reda på hyresbostadsmarknaden” som bland annat ska se över om det behövs ett register även för hyresrätter. Utredare blir förra statssekreteraren Elin Olsson.

Segregation

Den andra nya utredningen ska titta på en rad aspekter kopplade till bostadssegregation.

Större delar av beståndet ska renoveras. Får du en effekt där ekonomiskt svagare grupper hela tiden tvingas flytta till orenoverade områden så bidrar det också till segregation

Johan Danielsson (S)
Bostadsminister

– Vi måste använda de bostadspolitiska verktyg som finns för ökad jämlikhet. De sociala värdena är svårare att räkna in i samhällsplaneringen i dag än rena ekonomiska överväganden. Även miljö- och klimatnytta är lättare att kvantifiera, säger bostadsminister Johan Danielsson (S), till Altinget och fortsätter:

– Utredningen ska ta fram verktyg som gör det lättare att ta hänsyn till det här i samhällsplaneringen och också titta hur man mer aktivt kan använda offentlig upphandling för att motverka bostadssegregation och få det här som en mer central del i samhällsplaneringen i kommunerna.

Flera delar

I utredningsuppdraget ingår också att se hur man kan underlätta för hyresgäster att bo kvar efter renovering.

– Större delar av beståndet ska renoveras. Får du en effekt där ekonomiskt svagare grupper hela tiden tvingas flytta till orenoverade områden så bidrar det också till segregation, säger Danielsson.

Utredaren Erik Pelling (S), till vardags kommunstyrelsens ordförande i Uppsala, får även i uppdrag att se över upplåtelseformer i detaljplaner.

– Vid sidan av ökad ojämlikhet är också det faktum att vi har väldigt homogena bostadsområden med hyresrätter där, bostadsrätter där och småhus där, drivande i segregationen, säger Danielsson.

Utredningen ska presenteras senast den 22 december 2023.

Det behöver byggas mycket är alla överens om. Kan för mycket regler göra att det tappar fart? Är det viktigaste att bygga fort eller att bygga ”rätt”?

– Vi måste bygga långsiktigt hållbart både utifrån sociala aspekter men också naturligtvis miljö- och klimatmässiga. För det vi bygger i dag ska vara kvar i många år så det är viktigt att det blir rätt. Samtidigt är det viktigt att vi upprätthåller en hög byggtakt. Jag ser inte att det är en omöjlig kombination att uppnå båda, säger Danielsson.

Nämnda personer

Johan Danielsson

Kandidat till EU-parlamentet (S)
Pol. mag i statsvetenskap (Linköpings uni., 2006)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00