Debatt

När socialförvaltningen agerar jultomte sätts rättssäkerheten ur spel

Hallsbergs kommuns socialförvaltning har gått för långt i sin önskan att sprida julstämning. Det menar socionomen Maria Hölerman.

Socialförvaltning eller julklappsförmedlare?
Socialförvaltning eller julklappsförmedlare?Foto: Johan Nilsson/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Socialförvaltningen i Hallsberg klär en gran och samlar in julklappar till behövande i kommunhuset. Går det att ifrågasätta en sådan gest utan att framstå som Grinchen?

Nej till kommunal välgörenhet

Ja, för den gesten öppnar för en tanke om att kommunen i stället för rättssäkerhet ägnar sig åt välgörenhet. Och välgörenhet är inget en kommun ska ägna sig åt när det gäller de egna kommuninvånarna. Det är framförallt en mening på Hallsbergs kommuns hemsida under rubriken ”Skänk en julklapp!” som i all sin enkelhet helt förändrar synen på vad en modern och rättssäker svensk socialtjänst ska ägna sig åt. ”Socialförvaltningen delar sen ut julklappar till de barn som behöver.”

Mot vilken lagstiftning lutar sig socialförvaltningen i Hallsberg när de gör bedömningen om vilka barn som behöver en julklapp? Utöver ovanstående så fråntar socialförvaltningen i Hallsberg det ansvar som barn som önskar sig julklappar, med rätta, förväntar sig att deras egna föräldrar hanterar.

Även vuxna som uppbär försörjningsstöd under en kortare eller längre period har givetvis förmåga att förutse och planera när jul, födelsedagar eller andra ekonomiskt prövande högtider kommer. De kommer vid exakt samma tid varje år.

Går att söka extra bistånd

Även på försörjningsstöd finns det möjlighet att lägga undan en liten summa då och då. Och om inte ens det är möjligt – att själv be om hjälp. Det finns möjlighet att söka extra bistånd vid särskilda behov. Sannolikt bedöms inte julklapp vara ett särskilt behov men socialsekreteraren kan då, utan godtycke eller klapp på huvudet, ge information om frivilligorganisationer eller hänvisning till ett beslut som kan överklagas.

Det kan aldrig läggas på kommunala tjänstemän att bedöma vilka barn med föräldrar som uppbär försörjningsstöd som ska få en julklapp som dessutom inte ens är vald av barnets förälder. Den väljs av något annat barns förälder, kanske en förskole- eller klasskamrat.

Mot vilken lagstiftning lutar sig socialförvaltningen i Hallsberg när de gör bedömningen om vilka barn som behöver en julklapp?

Hallsbergs kommun föreslår också lämpliga julklappar: ”Julklappen kan innehålla allt från bebisleksaker till pussel, spel, dockor, bilar, tv-spel, kläder, smink, presentkort, biopresentkort med mera. Du avgör själv vad du vill bidra med för att ge våra barn och ungdomar en bättre jul, men Hallsbergs kommun ber er att skänka nya saker då många aldrig får något nytt.”

Förvaltningen har misslyckats

Hela det kommunala julklappskonceptet är dessutom ett rejält underbetyg till socialförvaltningen. Om många ”aldrig får något nytt” så har förvaltningen misslyckats med att hjälpa föräldrarna att bli självförsörjande. De har dessutom, med tanke på de förslag till julklappar som de förväntar sig att självförsörjande kommuninvånare ska välja ut att ge bort, misslyckats med att informera och förklara vilka behov som försörjningsstödets olika delposter är avsedda att täcka.

Riksnormens delpost för lek och fritid täcker exempelvis mycket det som förslagsvis räknas upp som julklappar förutom kläder som ju få täcks av delposten kläder. Dessutom är idén problematisk utifrån kommunens skyldighet att likabehandla sina invånare. Om nu någon får idén att lämna in en splitter ny iPhone eller ett playstation till julklappsinsamlingen – vilket barn ska bedömas vara mest i behov av den? Ska familjer kvalificera sig genom att plädera för sin rätt till julklapp eller ska det beslutet helt ligga på socialförvaltningen?

Slopa sentimentaliteten

Och när kalla januari kommer till Hallsberg och något gör att familjen Andersson inte uppfyller kriterierna för att vara berättigade till ekonomiskt bistånd och samma socialsekreteraren som för några veckor sedan gett en kommunal klapp nu måste avslå ansökan – vad händer då?

Julstämning är fint. Klä kommunala granar och lys upp mörket men lita på människors egen förmåga att fylla julen med innehåll. Sentimentalitet får aldrig trumfa rättssäkerhet.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00