Minister: Sverige kan lära av Nederländernas äldreomsorg

Sverige skulle kunna ta efter Nederländernas projekt med studenter som flyttar in i ett gemensamt boende med äldre. Det säger Conny Helder, liberal äldreminister, i en intervju med Altinget.

Äldreminister Conny Helder tycker att det finns saker att lära av hur Sverige och Finland organiserar sin äldreomsorg, men också att det finns en erfarenheter hemifrån att dela med sig av.
Äldreminister Conny Helder tycker att det finns saker att lära av hur Sverige och Finland organiserar sin äldreomsorg, men också att det finns en erfarenheter hemifrån att dela med sig av.Foto: Privat
Linda Berglund

Både Sverige och Nederländerna har liknande utmaningar kring framtidens äldreomsorg när det handlar om kompetensförsöjning och en åldrande befolkning, och det finns lärdomar att dra för båda länderna.

Den slutsatsen drar äldreminister Conny Helder som besöker äldreboenden i Stockholm och Helsingfors den här veckan för att lära sig mer om hur äldreomsorgen organiseras i respektive land. Dagen inleddes med ett besök på Sivilahemmet, och arbetet med demensvård. Något motsvarande på samma nivå finns inte i Nederländerna än i samma omfattning.

– Vi behöver nya sätt att organisera äldreomsorgen där varje person är i fokus. Vi behöver fokusera mer på att personen ska kunna leva sitt liv, inte bara tas omhand, säger Conny Helder.

Altinget logoOmsorg
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget omsorg får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00