Debatt

Gör rätt när arbetssätt för att förebygga normbrytande beteende införs

Fler barn, unga och familjer behöver stöd för att sätta stopp för normbrytande beteenden. Det menar flera företrädare för Humana.

Rätt insatser från socialtjänsten kan på sikt både ge ekonomiska besparingar och bättre förutsättningar för barn och ungas liv och framtid, skriver debattörerna.
Rätt insatser från socialtjänsten kan på sikt både ge ekonomiska besparingar och bättre förutsättningar för barn och ungas liv och framtid, skriver debattörerna.Foto: Martina Holmberg/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Samtliga debattörer

Anne-Lie Säker
Metodgarant för Intensiv hemmabaserad familjebehandling (IHF) Humana
Cissi Green
Metodgarant för Treatment Foster Care Oregon (TFCO) Humana
Anna Marshall
Metodgarant för Treatment Foster Care Oregon (TFCO) Humana
Lisa Skutin
Metodgarant för Connect Humana

Socialtjänsten står inför ett stort skifte med sitt ansvar för brottsförebyggande arbete. De samhällsutmaningar vi har ställer krav på en omfattande omställning för en långsiktigt hållbar, mer förebyggande och kunskapsbaserad socialtjänst. Det är också innebörden i den nya socialtjänstlagen. Men vi måste inte skapa allt nytt från grunden. En del av svaren finns redan i dag.

Arbeta manualbaserat

Det finns mycket kunskap om arbetssätt och verkningsfulla metoder för att förebygga normbrytande beteende, till exempel i Socialstyrelsens kunskapsstöd. Men frågan är hur vi når vi ut på bredare front så att fler barn, unga och familjer får den hjälp som rekommenderas? Kan man arbeta manualbaserat med komplex problematik?

Manualbaserade metoder kan vara en stor hjälp även vid komplex problematik. Vi representerar tre metoder, som funnits och använts i Sverige framgångsrikt i många år. Inom socialt arbete har det funnits en viss skepsis mot manualbaserat arbete men de behövs för att vi ska kunna följa upp och utvärdera insatserna. Vår erfarenhet säger oss att kliniker tycker det är hjälpsamt med den tydlighet manualer ger. Det är inte enbart rätt insatser som behövs, de behöver införas på rätt sätt

I diskussionerna om vad som ska göras tycker vi att det saknas fokus på hur det ska göras, alltså frågor som har med implementering att göra. Utifrån vår mångåriga erfarenhet ser vi vikten av att följa de forskningsbaserade stegen när man inför nya metoder i en verksamhet, allt från behovsinventering till vidmakthållande av det nya arbetssättet.

Genvägar kan bli senvägar

Tar man genvägar riskerar man att inte uppnå de förändringar man vill och därmed att investeringar går om intet. Därför föreslår vi exempelvis aldrig att investera i en utbildning i våra metoder om man inte har beslutat sig för en full implementering, eftersom enbart utbildning utan efterföljande stöd inte räcker

Tar man genvägar riskerar man att inte uppnå de förändringar man vill och därmed att investeringar går om intet.

Varför uppfinna hjul som redan finns? I den febrila jakten på metoder för att lösa de stora samhällsutmaningarna kan det vara lockande att börja agera direkt – utan tydlighet och styrning. Vill man nå varaktiga resultat är det både etiskt och samhällsekonomiskt klokast att se på det andra redan har utformat och testat. Vi vet att rätt insatser på sikt både kan ge ekonomiska besparingar och bättre förutsättningar för barn och ungas liv och framtid.

Vi har full förståelse för de utmaningar som mindre kommuner har i att följa de rekommendationer som Socialstyrelsen ger gällande insatser, men vi ser exempel på att såväl större som mindre kommuner kan implementera metoder med rätt prioriteringar och stöd. Vi tror också att samarbete över kommungränser skulle kunna möjliggöra att även mer komplexa metoder kan börja användas.

Våga investera långsiktigt

Implementeringsforskningen och erfarenheten säger oss att det tar tid att lära sig nytt – men vi har många exempel på att man med långsiktiga ekonomiska beslut, samarbete och stöd i organisationen kan få en ny metod att fungera. Vi vill med detta ingjuta hopp och mod till kommuner att våga investera långsiktigt och att införa nya metoder på ett kunskapsbaserat sätt.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00