Debatt

Extinction Rebellion: Nu genomför vi olydiga klimataktioner i Stockholm

Regeringens klimatpolitik är undermålig. Det duger inte i en fråga som avgör vår framtid. Därför kommer vi att utföra ett antal olydiga aktioner i Stockholm den 26-30 april under parollen: Det brinner i knutarna! Det skriver företrädare för organisationen Extinction Rebellion.

Rättviserörelsers kamp&nbsp;är avgörande för att politikerna ska fatta rätt beslut, menar debattörerna.<br>
Rättviserörelsers kamp är avgörande för att politikerna ska fatta rätt beslut, menar debattörerna.
Foto: Caisa Rasmussen/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Samtliga debattörer

Martin Smedjeback
Heltidsaktivist och aktiv i Extinction Rebellion
Esther Hauer
Universitetslektor, fil. dr. och aktiv i Extinction Rebellion
Björn Paxling
Legitimerad psykolog, fil. dr. och aktiv i Extinction Rebellion
Göran Boardy
Konstnär och aktiv i Extinction Rebellion
Karin Sandén
Psykiater och aktiv i Extinction Rebellion
Ragnhild Larsson
Redaktör och aktiv i Extinction Rebellion
Calle Karnerud
Pensionär och aktiv i Extinction Rebellion
Aviva Barczewska
Projektledare, pedagog och aktiv i Extinction Rebellion
Annelie Ängdervik
Lärare och aktiv i Extinction Rebellion
Bo Lindvall
Managementkonsult och aktiv i Extinction Rebellion
Hans Ekbrand
Lektor i sociologi och aktiv i Extinction Rebellion
Henrik Cederberg
Pensionär och aktiv i Extinction Rebellion
Fredrik Ängdervik
Elektroingenjör och aktiv i Extinction Rebellion

”Vi menar att regeringen leder in Sverige på en onödigt riskfylld väg. Planen visar inte hur vi når målen, varken på kort eller lång sikt”. Så sa professor Björn Sandén, Klimatpolitiska rådets vice ordförande, om regeringens klimathandlingsplan.

Samhället kan kollapsa

Det var inte många som blev förvånade över att rådet var kritiskt till regeringens klimatpolitik, som ökar Sveriges utsläpp av de farliga växthusgaserna. Men att kritiken skulle vara så pass hård som den var, där regeringen mellan raderna kallades för lögnare, överraskade många.

Samtidigt fanns det andra som tyckte att rådet inte gick tillräckligt långt i sin kritik. ”Man hade kunnat trycka ännu hårdare på vilka negativa konsekvenser den ökade osäkerheten om takten i den svenska klimatomställningen får för företag, kommuner och samhället i stort”, sa David Mjureke, klimatexpert på WWF.

Länder i det globala syd har redan drabbats hårt av klimatkrisen, eller klimatkatastrofen som det nu finns anledning att benämna den. Även i Sverige har vi mer och mer fått känna av extremväder med utbredd torka och allvarliga bränder som följd. Om vi inte lyckas ställa om tillräckligt och snabbt så kommer kriserna att avlösa varandra och det finns risk att själva grunden i vårt samhälle kollapsar.

Fler är villiga att ställa om

Regeringen skyller sin politik på att folk inte är villiga att ställa om. Men en ny rapport från Linköpings universitet visar att det inte stämmer. Där framkommer att oron är störst för hur klimatförändringarna påverkar människor i andra länder. Hela 86 procent finner detta oroande. Så många som 76 procent är oroliga för klimatförändringarnas påverkan i Sverige. En majoritet av de tillfrågade oroas av att dagens åtgärder för att minska växthusgasutsläpp ska vara otillräckliga för att bromsa klimatförändringarna.

Situationen är så pass allvarlig att om vi fortsätter med dagens utsläpp så är det högst oklart om ens stabila samhällen kan överleva.

Tidigare i historien har vi haft många andra situationer där det politiska ledarskapet vägrat genomföra förändringar till gagn för folket. Det gäller exempelvis diskrimineringen av svarta i den amerikanska södern under 1950- och 60-talet, den långa kampen för kvinnlig rösträtt och diskrimineringen av homosexuella. Det är bara några historiska exempel där det politiska ledarskapet har varit fast förankrade i det förflutnas orättvisor. I samtliga fall var rättviserörelsernas kamp helt avgörande för att politikerna skulle fatta rätt beslut.

Mänsklig girighet skadar planeten

Ofta har civil olydnad, en fredlig och öppen kamp som utmanar lagen, använts som en av många metoder för att utveckla vår demokrati och framgångsrikt lyfta orättvisor som tidigare ignorerats. I dag befinner vi oss på en avgörande plats i mänsklighetens historia. Vi har utvecklat teknologier som har gynnat många av oss. Men nu har vår uppfinningsrikedom och girighet för första gången börjat påverka vårt globala ekologiska system. Utsläppen gör vår planet sjuk. Situationen är så pass allvarlig att om vi fortsätter med dagens utsläpp så är det högst oklart om ens stabila samhällen kan överleva.

Det brinner i knutarna! Därför uppmanar vi inom Extinction Rebellion till handling. Den 26-30 april samlas vi i vår huvudstad för att genom flera stora aktioner kräva livsnödvändiga förändringar på alla nivåer av vårt samhälle. Alla är med utifrån sina egna förutsättningar och preferenser. Du behövs. För att skapa en dräglig framtid för oss, och våra efterkommande, krävs att vi agerar tillsammans.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00