Efter kritiken – registret över idéburna aktörer ses över

Regeringen ger Kammarkollegiet i uppdrag att analysera kostnaden för att finnas med i registret över idéburna aktörer i välfärden. ”Det här är ett viktigt verktyg för att stärka idéburen sektor. Nu vill vi vässa det”, säger civilminister Erik Slottner (KD).

Kammarkollegiets register över idéburna aktörer i välfärden ska nu analyseras. Sedan lagändringen vid årsskiftet har 18 aktörer registrerat sig. <br>
Kammarkollegiets register över idéburna aktörer i välfärden ska nu analyseras. Sedan lagändringen vid årsskiftet har 18 aktörer registrerat sig.
Foto: Ali Lorestani/TT
Anders Gustafsson

Sedan registret inrättades vid årsskiftet har 18 aktörer registrerat sig (se faktaruta).En återkommande reaktion från idéburna aktörer har varit att årsavgiften på 12 000 kronor är för dyr.

Under torsdagsförmiddagen fattade regeringen beslut om en ändring i regleringsbrevet till Kammarkollegiet för budgetåret 2023. Senast den 18 december ska myndigheten lämna en analys när det gäller anslutningen och avgiften till registret.

– Det här är en ganska ny reform. Vi som parti har välkomnat den och ser positivt på idéburen sektor. Vi vill stärka den och underlätta för de idéburna att vinna kontrakt. Reformen har funnits i ett år och nu behöver vi få en del svar om anslutningsgraden och nivån på avgifterna, säger civilminister Erik Slottner (KD) till Altinget.

Altinget logoOmsorg
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget omsorg får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00