Debatt

Cancerfonden förnekar Sveriges ställning som framgångsnation

Sverige är en framgångsnation när det kommer till rökning. Faktum är att vi har två generationer som nästan är rökfria. Men detta bryr sig inte Cancerfonden om, skriver Patrik Strömer, generalsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen. 

Cancerfonden bryr sig inte om fakta, skriver Patrik Strömer. 
Cancerfonden bryr sig inte om fakta, skriver Patrik Strömer. Foto: Paul Wennerholm/TT, Pressbild
Patrik Strömer
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Sverige har lyckats enastående bra på ett område. Det handlar om att minska rökningen och därmed de sjukdomar som är förknippade med rökning. Men varför har det blivit så? Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström säger till den internationella nyhetsbyrån Bloomberg att ”det är en lögn att det beror på snuset”. Lögner är allvarliga saker, så låt oss börja med några obestridliga fakta:

  • Sverige är enda landet i EU där snusförsäljning är tillåtet. Sverige är också det land där nikotinportioner lanserades först i Europa.
  • Sverige har lägst andel rökare av alla länder i EU. Svenska män har hälften så låg risk att drabbas av lungcancer som genomsnittet av män i EU.
  • Sverige var under mer än 30 år det enda landet där kvinnor rökte mer än män. Efter att nikotinportioner blivit tillgängliga har yngre kvinnor (upp till 44 år) kommit ner till samma nivå som männen.
  • Sverige har nu två rökfria generationer på riktigt (15–29 år och 30–44 år) där färre än fem procent röker dagligen. (Den definitionen är Världshälsoorganisationen WHO:s mål) Svenska män 30–44 år var först med att nå under fem procent dagligrökning. Då snusade 22 procent i den gruppen.

Cancerfonden bryr sig inte om fakta

Allt detta är fakta. Dessa kan inte bestridas utan att vara faktaförnekare. Däremot kan förstås fakta tolkas på olika sätt. Och det finns fortfarande många personer som säger att det är skatter och förbud som gjort att svenskar röker så lite. Men hur kommer det sig då att det främst var männen som påverkades av skatter och förbud? När det gäller precis alla andra saker i samhället som påverkar hälsa eller är riskfyllt så är kvinnor som grupp alltid mer mottagliga, och därmed bättre, än motsvarande grupp män. Men tydligen inte när det gäller Sverige och tobak då. Det är en anomali – en avvikelse, och sådana behöver förklaras, inte bortförklaras.

Kan man verkligen tro på förklaringen om skatter och förbud? Ja, till del kan det säkert förklara varför Sverige är bäst. Men det förklarar fortfarande inte varför svenska män minskade rökningen mer än svenska kvinnor under mer än 30 år, fram till att nikotinportionerna lanserades och kvinnorna plötsligt också minskade sin rökning. Cancerfonden har helt enkelt inte brytt sig om att analysera fakta.

Snus får ekvationen att gå ihop 

Det är sant att det saknas forskning om hur snuset har bidragit, men det beror enbart på att ingen forskare ens har frågat svenskarna om de slutat röka med hjälp av snus! Cancerfonden kan helt enkelt inte förklara Sveriges låga andel rökare på något trovärdigt sätt. Endast om snus får användas som förklaring kan ekvationen gå ihop.

Att bekämpa det som lett fram till att svenskar röker minst i EU är därför en hållning som inte bygger på vetenskap och förnuft.

Minderåriga, gravida och hjärtsjuka ska inte använda nikotin i någon form. Inte cigaretter, inte snus, inte nikotinläkemedel. Men det är fortsatt viktigt att ha i huvudet att det är förbränningen som skapar de verkligt skadliga ämnena och att rök i lungorna ökar risken för sjukdomar. Så att bekämpa det som lett fram till att svenskar röker minst i EU är därför en hållning som inte bygger på vetenskap och förnuft.

I Storbritannien bidrar Cancer Research UK med fakta, forskning och insatser för att minska rökningen. I Sverige agerar Cancerfonden precis tvärtom, trots att svaret finns just här. Snus och nikotinportioner leder till mindre rökning, någon annan bättre förklaring finns helt enkelt inte.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00