Debatt

Äldre med diabetes typ 1 oroar sig för att hamna på äldreboende

Det finns en stor kompetensutmaning inom hemtjänst och särskilda boenden. För personer med typ 1 diabetes kan den innebära att deras liv sätts på spel. Det skriver Emma Henriksson, Diabetes Stockholm, och Neda Rajamand Ekberg och Sergiu-Bogdan Catrina, Centrum för diabetes.

Det krävs mer kompetens för att kunna ta hand om äldre med diabetes typ 1, anser debattörerna.
Det krävs mer kompetens för att kunna ta hand om äldre med diabetes typ 1, anser debattörerna.Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Samtliga debattörer

Emma Henriksson
Ordförande Diabetes Stockholm
Neda Rajamand Ekberg
Docent och överläkare Centrum för diabetes
Sergiu-Bogdan Catrina
Docent, överläkare och ledningsansvarig Centrum för diabetes       

Att vi får bättre hälsa och lever längre är positivt men det för med sig utmaningar för hälso- och sjukvården. I och med att vi lever längre ökar även gruppen som lever med kroniska sjukdomar. Det är fantastisk att fler och fler som lever med typ 1 diabetes får en chans att leva långt upp i åren. Men tillsammans med åldrandets sjukdomar som demens blir det en stor utmaning både för den regionala vården som för kommunerna.

Svårare för äldre att hantera diabetes

Insulinet har funnits i 100 år och diabetesbehandling för personer med typ 1 diabetes har utvecklats genom åren på ett fantastiskt sätt så att även de kan nå 100 år. Men det innebär att allt fler med diabetes hinns i kapp också av åldrandets sjukdomar. Äldre personer med typ 1-diabetes påträffas i dag allt oftare i hemsjukvård och även inom särskilda boenden för att de behöver hjälpinsatser. Från att kunna hantera sin egenvård kan andra sjukdomstillstånd som tillkommer med hög ålder göra det svårt – ibland helt omöjligt.

Att hantera sin typ 1 diabetes kräver att man under alla dygnets timmar ska kunna reglera och justera sin insulinbehandling i en avancerad egenvård. När det inte längre är möjligt på grund av sviktande hälsa och andra kroniska sjukdomstillstånd måste det finnas en beredskap och kompetens inom den regionala och kommunala sjukvården.

Tyvärr finns inte det i dag. Våra äldre medlemmar i Diabetes Stockholm vittnar om att de känner stark oro inför att behöva hjälp från hemtjänst och hemsjukvården eller tvingas bo på ett särskilt boende. Även om de anställda inom dessa verksamheter känner till typ 2 diabetes har de många gånger begränsad eller ingen erfarenhet av äldre med typ 1 diabetes. Både insulinbehandling och de medicintekniska hjälpmedel som i dag används av de som lever med typ 1 diabetes är ett nytt inslag och innebär behov som organisationerna inte är rustade för.

Liv sätts på spel

De allra äldstas behov kan kräva särskilda lösningar med nya vårdformer och rehabilitering där Region Stockholm och kommuner samordnar sig än mer än i dag, enligt slutrapporten från långtidsutredningen Hälso- och sjukvården 2040 Region Stockholm.

Att hantera sin typ 1 diabetes kräver att man under alla dygnets timmar ska kunna reglera och justera sin insulinbehandling i en avancerad egenvård.

Det är något som vi verkligen håller med om. Det kommer att krävas särskilda lösningar för äldre med typ 1 diabetes som även har demenssjukdom. Redan i dag har vi en stor kompetensutmaning inom hemtjänst och särskilda boenden. För personer med typ 1 diabetes kan det innebära att deras liv sätts på spel.

Att överta läkemedelsansvaret och behandla typ 1-diabetes är en stor utmaning för hemsjukvård och i särskilt boende. Till skillnad från mediciner som kan ställas om några gånger per år eller månad så behöver insulinet regleras många gånger varje dygn. En reglering som kräver både kunskap och tydliga ordinationer av behandlande läkare. På Centrum för diabetes ser vi att personalen som ger insulin, inom dessa verksamheter många gånger inte har tillräcklig kunskap, information eller mandatet att göra nödvändiga justeringar.

Värna känsliga äldre

Det vi efterfrågar nu är att det skapas särskilda enheter inom hemtjänsten och att det upphandlas särskilda boenden för äldre med typ 1 diabetes. Region Stockholm bör i sin samverkan med kommunerna skyndsamt ta upp frågan om nya vårdformer och skräddarsydda boenden för denna mycket känsliga grupp äldre.

Nämnda personer

Emma Henriksson

Tillträdande generalsekreterare för Famna, särskild utredare inom suicidprevention
fil. kand. statsvetenskap (Stockholms uni., 2003)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00