Aktörerna om Hallengrens nya strategi: ”Vag och erbjuder inte särskilt mycket”

Funktionsrättsförbunden är inte särskilt imponerade av socialminister Lena Hallengrens (S) nya strategi för funktionshindersområdet. Dels för att förbunden inte fått vara med och utforma strategin. Dels för att det är en ganska tunn lunta papper utan mål från regeringen.

Efter nästa sex år utan en strategi, har socialminister Lena Hallengren (S) nu presenterat en ny.
Efter nästa sex år utan en strategi, har socialminister Lena Hallengren (S) nu presenterat en ny.Foto: Henrik Montgomery/TT
Josefin Lingström

Det finns nu en ny tioårig strategi för hur staten ska följa upp funktionshinderspolitiken. 29 myndigheter får i uppdrag att arbeta efter strategins fyra områden, som Altinget tidigare rapporterat om.

Sverige har inte haft någon nationell strategi sedan 2016. Bland funktionsrättsförbunden är den efterlängtad, men får ett ljummet mottagande.

– Det är värdefullt att den har kommit eftersom vi då har något att utgå ifrån, men eftersom vi väntat sedan 2016 hade vi förväntat oss något starkare och mer tydligt. Vi är djupt oroade över hur effektiv den kan bli, säger Elisabeth Wallenius, ordförande Funktionsrätt Sverige, till Altinget.

Altinget logoOmsorg
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget omsorg får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00