Intern karensutredning klar – föreslår karenstak

En intern utredning på socialdepartementet föreslår att ett karenstak införs för personer med återkommande sjukfrånvaro. ”Arbetsgruppens förslag skulle minska inkomstbortfallet”, säger socialförsäkringsminister Anna Tenje (M). 

Karensavdraget kan vara betungande för personer med återkommande sjukfrånvaro och små ekonomiska marginaler, konstaterar den interna utredningen. 
Karensavdraget kan vara betungande för personer med återkommande sjukfrånvaro och små ekonomiska marginaler, konstaterar den interna utredningen. Foto: Anders Wiklund/TT
Rebecka Prahl

I januari lade regeringen ner Karensutredningen, som tittade på ett eventuellt slopande av karensavdraget. I stället tillsattes en intern utredning. En arbetsgrupp på socialdepartementet fick i uppdrag att analysera om det finns några behov att förändra karensavdraget. 

Utredning klar

Arbetsgruppen, vars rapport publicerades på fredagen, bedömer att karensavdraget motverkar utnyttjande av sjukförsäkringssystemet. Samtidigt kan avdraget vara betungande för personer med återkommande sjukfrånvaro och små ekonomiska marginaler.

Därför föreslås nu införandet av ett karenstak. De nya reglerna skulle innebära att karensavdrag inte görs efter det sjätte sjuktillfället, under en tidsperiod på tolv månader.

– Arbetsgruppens förslag skulle minska inkomstbortfallet till följd av karensavdrag för personer med återkommande sjukfrånvaro. Det skulle ha särskilt stor betydelse för de individer som har lägst inkomster och för anställda inom många kvinnodominerade yrken såsom exempelvis vårdbiträden, undersköterskor, barnskötare och förskollärare. Grupper som har väldigt begränsade möjligheter att jobba hemifrån, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) i ett pressmeddelande.

Regeringen har ännu inte fattat något beslut i frågan.

Utredningens förslag

Arbetsgruppen, som har bestått av departementssekreterare Kristina Eriksson, samt utredare Fanny Jatko och Niklas Österlund, föreslår bland annat:

  • en mer generös begränsningsregel i form av karenstak som ersätter nuvarande reglering av det allmänna högriskskyddet.
  • att det särskilda högriskskyddet framöver ska benämnas högriskskydd,
  • en ändrad administration och ett utökat högriskskydd,
  • ett ikraftträdande av dessa förslag tidigast den 1 januari 2025.

Källa: Regeringskansliet

Nämnda personer

Anna Tenje

Äldre- och socialförsäkringsminister (M)
Studier i statsvetenskap (Linnéuniversitetet), studier vid programmet för europeisk administration/politologi (Linnéuniversitetet och Edinburgh University)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00