Om  
Ella Kardemark
David Lega
Sara Skyttedal

Kristdemokraternas provval är i gång – Skyttedal utmanas

Sittande parlamentarikern David Lega ser ut att krossa allt motstånd i striden om att bli Kristdemokraternas toppkandidat i EU-valet. Nu har nomineringstiden avslutats inför partiets provval.

Kristdemokraterna har inlett förberedelserna inför nästa års EU-val. Sittande parlamentarikerna David Lega och Sara Skyttdal utmanas av kommunalrådet Ella Kardemark.
Kristdemokraterna har inlett förberedelserna inför nästa års EU-val. Sittande parlamentarikerna David Lega och Sara Skyttdal utmanas av kommunalrådet Ella Kardemark.Foto: Pontus Lundahl, Henrik Montgomery/TT, Joakim Leihed
Miranda Olsson

Tillsammans med Moderaterna väntas Kristdemokraterna bli först att fastställa sina valsedlar till nästa års EU-val, något som väntas ske redan i oktober. Nu har provvalet inletts, där partiets medlemmar ges möjlighet att säga sitt om de politiker de helst vill se i parlamentet kommande mandatperiod. 

Så väljer KD sina kandidater

Samtliga medlemmar kunde under ett par veckor i april/maj nominera kandidater.

I slutet på maj genomförs en medlemsomröstning (provval) där alla medlemmar får rangordna vilka tio kandidater de helst vill se på valsedeln. Samtliga namn som nominerats och som tackat ja till att finnas med i provvalet, finns med i denna medlemsomröstning.

Juni–september jobbar en nomineringskommitté (som utsågs i april) med att utforma ett förslag till valsedel. Förslaget skall vara klart senast i slutet av september.

I början av oktober fastställer partifullmäktige valsedelns utformning.

Sittande KD-ledamoten David Lega kandiderar, även ledamotskollegan Sara Skyttedal har sagt att hon vill fortsätta.

Efter att nomineringsprocessen precis avslutats har David Lega, EU-parlamentariker sedan 2019, enligt Aftonbladets uppgifter, fått ett hundratal fler nomineringar än parlamentskollegan Sara Skyttedal.

– Jag har inte hört några officiella siffror, men det är kul om det har gått bra. Jag är jätteglad och stolt över att ha blivit nominerad, säger han till tidningen.

Kristdemokraternas ungdomsförbund har i stället Skyttdal, tidigare KDU-ordförande, som sin favorit – och nominerar även nyvalda ordförande Stefan Sarmes

Skyttedal utmanas

Sedan Sara Skyttedals utspel i vintras, där hon öppnade för en legalisering av cannabis mot partiets linje, har hennes framtid i Bryssel varit uppe för diskussion. Skyttedal har även hon suttit i parlamentet sedan 2019.

I striden om partiets toppkandidater kan hon stå mot lokalpolitikern Ella Kardemark, rapporterar Aftonbladet, som vill fokusera på migration och klimat, och ”mindre detaljbestämmande över medlemsländerna”.

– Jag har blivit kontaktad efter att tydligen ha blivit nominerad och funderat fram och tillbaka. Jag har varit kommunalråd i Halmstad sedan 2019 och tycker det har varit ett otroligt givande uppdrag, och tror att jag har mycket att bidra med av det lokala perspektivet, säger Ella Kardemark.

Provvalet pågår till den 25 juni. Valet till Europaparlamentet går av stapeln den 9 juni. Förra gången fick Kristdemokraterna 8,6 procent av rösterna, och två platser. Efter den senaste tidens opinionsundersökning väntar en rejäl utmaning för att partiet ska behålla båda platserna.

Läs också

Nämnda personer

Ella Kardemark

Kommunstyrelsens andre vice ordförande (KD) Halmstads kommun

David Lega

Europaparlamentariker (KD), ledamot i partistyrelsen

Sara Skyttedal

Europaparlamentariker (KD), ledamot i partistyrelsen
Studier i statsvetenskap och nationalekonomi (Stockholms uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00