Hon är Sveriges lärares nya ordförande

Anna Olskog, grundskollärare från Umeå, ska leda Sveriges lärare de kommande fyra åren. 

<h3>”Vi behöver två saker när man kokar ner det till sin yttersta spets. Det är mindre arbetsbelastning och högre lön”, säger nya ordföranden Anna Olskog i sitt tacktal.&nbsp;<br></h3>

”Vi behöver två saker när man kokar ner det till sin yttersta spets. Det är mindre arbetsbelastning och högre lön”, säger nya ordföranden Anna Olskog i sitt tacktal. 

Foto: Felix Lidéri
Rebecka Prahl

Anna Olskog väljs till Sveriges lärares ordförande på förbundets första kongress. Hon har tidigare arbetat lokalfackligt i Umeå, och sedan 2018 centralfackligt som förbundsstyrelseledamot.

– Jag är stolt och hedrad över att ha fått det här förtroendet. Ni har fattat många viktiga beslut, så nu har vi både ramverk och spelplan för de kommande fyra åren. Sammantaget har den här kongressen fattat beslut som gör framtiden ljusare, professionen starkare och organisationen Sveriges lärare stoltare, säger hon till kongressen i sitt tacktal.

– Det är glasklart att vi behöver förbättrade förutsättningar. Vi behöver två saker när man kokar ner det till sin yttersta spets. Det är mindre arbetsbelastning och högre lön. 

Hon passar även på att tacka de avgående ordförandena Åsa Fahlén och Johanna Jaara Åstrand. 

– Tack från hjärtat till Åsa och Johanna för ert storartade jobb. Ni är mina modiga förebilder. 

”Nystart”

Olskog var också valberedningens förslag på ny ordförande. 

– Förbundet är förtjänt av ett nytt ledarskap. Det blir ett nytt ansikte, en ny energi och en nystart för förbundet, sade tidigare ordförande Johanna Jaara Åstrand till Altinget när valberedningen presenterade sitt förslag. 

Även tidigare ordförande Åsa Fahlén kommenterade beslutet. 

– Jag är full av energi för det nya så det känns såklart lite vemodigt. Men var sak har sin tid, sade hon till Altinget.

Stora utmaningar

Johanna Jaara Åstrand tror att det finns mycket att vinna på att det nybildade förbundet också får en ny ordförande. 

– Svensk lärarkår och skolsektorn står inför jättestora utmaningar. Vi behöver verkligen mobilisera och dra nytta av vår fulla potential. Det har man betydligt större förutsättningar att göra när man kommer som ny än att man har ett långt bagage bakom sig.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00