Om  
Amanda Lind

Amanda Lind föreslås som nytt språkrör

Under söndagen presenterade Miljöpartiets valberedning sitt förslag på efterträdare till Märta Stenevi: Amanda Lind. ”Vi ska finnas i alla beslutande rum”, säger hon till Dagens Nyheter.

Louise Arndt, ordförande för Miljöpartiets riksvalberedning, presenterar valberedningens förslag, att Amanda Lind ska bli ett av partiets språkrör.
Louise Arndt, ordförande för Miljöpartiets riksvalberedning, presenterar valberedningens förslag, att Amanda Lind ska bli ett av partiets språkrör.Foto: Magnus Lejhall/TT
Albin Bohlin

Tidigare har bland annat partidistriktet i Gävleborg och studentförbundet Gröna studenter uttryckt att man vill se den tidigare kulturministern som nytt kvinnligt språkrör för partiet. Nu har även riksvalberedningen föreslagit att Amanda Lind ska ta över efter Märta Stenevi.

Miljöpartiet är det parti som har starkast förtroende i miljöfrågor och Amanda Lind hoppas kunna leva upp till förväntningarna om hon skulle bli vald.

– Vi ska sitta i regering. Vi ska finnas i alla beslutande rum, för det är där vi kan göra mest skillnad. Det är brådskande. Vi måste få ner utsläppen, först till 2030, sedan till 2045, säger hon till Dagens Nyheter.

Tidigare har även Annika Hirvonen och Janine Alm Ericson meddelat att de kandiderar. Annika Hirvonen har dragit tillbaka sin kandidatur, men Alm Ericson, som bland annat har stöttats av Göteborgsdistriktet, väljer att kvarstå i sin kandidatur.

”Amanda är en bra kandidat men även jag har brett stöd i partiet, inte minst av Grön ungdom. Det betyder mycket. Jag har därför valt att kvarstå med min kandidatur”, skriver hon till Dagens Nyheter.

Det nya språkröret väljs vid en digital extrakongress den 28 april.

Läs också

Nämnda personer

Amanda Lind

Språkrör Miljöpartiet, riksdagsledamot, ordförande i kulturutskottet
Psykolog (Umeå uni., 2009)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00