Om  
Johanna Jaara Åstrand
Åsa Fahlén

Hon föreslås leda Sveriges lärare

Anna Olskog, grundskollärare från Umeå, föreslås bli Sveriges lärares nästa ordförande. ”Det blir ett nytt ansikte, en ny energi och en nystart för förbundet”, säger Johanna Jaara Åstrand till Altinget. 

”Vi behöver verkligen mobilisera och dra nytta av vår fulla potential. Det har man betydligt större förutsättningar att göra när man kommer som ny än att man har ett långt bagage bakom sig”, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Sveriges lärare, efter att ha tagit del av valberedningens förslag. 
”Vi behöver verkligen mobilisera och dra nytta av vår fulla potential. Det har man betydligt större förutsättningar att göra när man kommer som ny än att man har ett långt bagage bakom sig”, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Sveriges lärare, efter att ha tagit del av valberedningens förslag. Foto: Anders Wiklund/TT
Rebecka Prahl

På måndagen presenterade Sveriges lärares valberedning sitt förslag på förbundets nya ordförande. Det var en enig valberedning som ställde sig bakom Olskog, som tidigare varit ordförande för Lärarförbundet Umeå.

– Viktigast i vårt uppdrag som valberedning har varit att se till helheten och spegla förbundets sammansättning i våra förslag. En mängd parametrar har därmed vägts in, såsom representativitet avseende olika yrkesgrupper, huvudmän och demografiska aspekter. Vi har även strävat efter att hålla en balans från tidigare förbundstillhörighet, samtidigt som både erfarenhet och förnyelse behövs, säger valberedningens ordförande Kerstin Lindberg i ett pressmeddelande. 

”Rätt beslut”

På kongressen den 21–24 maj ska en ny styrelse utses. Fackförbundets nuvarande ordföranden, Åsa Fahlén och Johanna Jaara Åstrand, står båda till förfogande för omval. 

– Jag tycker att det var klokt och rätt beslut att föreslå Anna Olskog, säger Jaara Åstrand till Altinget och fortsätter: 

– Förbundet är förtjänt av ett nytt ledarskap och en ny start. Det är olika omständigheter som har gjort att vi har varit många som har ställt oss valbara. Men jag tycker att valberedningen har gjort ett gediget arbete och presenterar en utmärkt kandidat till kongressen och hoppas jag att vi får en lika enig kongress som valberedning bakom ordföranden.

”Vemodigt”

Även Åsa Fahlén, ordförande för Sveriges lärare, välkomnar valberedningens beslut. 

– Min ingång har hela tiden varit att jag står till förfogande om man vill ha kontinuitet, men vill man ha något nytt så föreslår man det. Det har man nu gjort och det är tid för något nytt. Jag är full av energi för det nya så det känns såklart lite vemodigt. Men var sak har sin tid, säger hon till Altinget. 

– Mina ledord har alltid varit öppenhet, transparens, högt i tak och demokratiska arbetsformer. Detta har jag fortsatt att verka för i Sveriges lärare och hoppas såklart att den som tar över fortsätter det arbetet. 

Nystart

Johanna Jaara Åstrand tror att det finns mycket att vinna på att det nybildade förbundet också får en ny ordförande. 

– Det blir ett nytt ansikte, en ny energi och en nystart för förbundet. Svensk lärarkår och skolsektorn står inför jättestora utmaningar. Vi behöver verkligen mobilisera och dra nytta av vår fulla potential. Det har man betydligt större förutsättningar att göra när man kommer som ny än att man har ett långt bagage bakom sig.

{{factbox:5901:C}}

Nämnda personer

Johanna Jaara Åstrand

Förbundsordförande Sveriges lärare
Lärare (Umeå uni. 1996)

Åsa Fahlén

Förbundsordförande Sveriges lärare
Gymnasielärare (Lunds uni. 1997)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00