Om  
Annika Lillemets
Valter Mutt

Tidigare MP-ledamöter gick över till V – lämnar i protest

De tidigare riksdagsledamöterna Annika Lillemets och Valter Mutt lämnade Miljöpartiet år 2020 och klev över till Vänsterpartiet. Nu lämnar de även V. ”Det blev inte som vi trodde”, skriver de i en debattartikel.

Annika Lillemets och Valter Mutt är besvikna på Vänsterpartiets fokus i klimatpolitiken.
Annika Lillemets och Valter Mutt är besvikna på Vänsterpartiets fokus i klimatpolitiken.Foto: Riksdagen
Miranda Olsson

För snart fyra år sedan lämnade Annika Lillemets och Valter Mutt Miljöpartiet. De företrädde partiet i riksdagen mellan 2010 och 2018 men ansåg att Miljöpartiet och den då rödgröna regeringen saknade verktyg och idéer för att lösa klimatkrisen som de beskrev som ”kapitalismens kris”.

I stället gick Lillemets och Mutt med i Vänsterpartiet. Det enda partiet som, enligt dem, bjöd på motstånd när det gäller privatiseringar och ett närmande till Nato.

Nu väljer de tidigare riksdagsledamöterna att också lämna Vänsterpartiet.

”Det blev inte som vi trodde”, skriver de i en debattartikel i Aftonbladet. Partiledningen har ”konsekvent trängt undan kunniga miljö- och klimatengagerade vänsterpartister” anser Lillemets och Mutt som bland annat tar den tidigare klimatpolitiska talespersonen Jens Holm som exempel. 

Även partiledningens beslut om Cementalagen, samarbetet med M, KD, SD och L om sänkt skatt på bensin och partiledaren Nooshi Dadgostars tal på kongressen har spelat in i beslutet.

”Omställning inskränks till teknikskiften. Allt därutöver avfärdas som flummig ’rödvinsvänster’”, skriver de tidigare ledamöterna.

”Miljöpartiet och Vänsterpartiet har svikit. Nu måste andra ta vid”, fortsätter de.

Nämnda personer

Annika Lillemets

Tidigare riksdagsledamot (MP)
Civilingenjör i teknisk fysik och elektroteknik (Linköpings tekniska högskola, 1987)

Valter Mutt

Tidigare riksdagsledamot (MP)
Gymnasieutbildning

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00